Malin vill att vi summerar årets bästa böcker. Här kommer min lista, lite blandad kompott (har dock bloggat om dem alla, läs gärna bland etiketterna till vänster)
Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna av Anne B.Ragde
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Ragde Anne B Vilken jul! Förutom allt annat julmys har "taxametern" tickat över tiotusen, vilket känns jätteroligt! Dessutom råkade jag trilla över dessa två höjdarböcker, varav den första dessutom råkade utspela sig över julveckan. Det var inte medvetet men självklart en bonus :-)

God jul!
Author: Amoroso /
Glöm inte att anmäla er till Vit design som har en tävling som pågår fram till jul, med chans att vinna något fint från deras butik!
Visst påminner Maj-Britt om en liten Aprilhäxa där hon sitter i sin lägenhet med sin cyniska iaktaggelseförmåga och medvetna "terror" av hemtjänstens personal? Precis som jag tycker Aprilhäxan är nyttig att läsa för alla som arbetar inom hemtjänst, så ger Skam på samma vis en viss förståelse för hur det kan vara att befinna sig i brukarens situation.
Men Skam är så mycket mer, en fängslande historia och Alvtegen vet precis hur mycket hon ska avlsöja för att hålla läsaren på sträckbänken. Visste ni föresten att hon har en egen hemsida? Där kan man läsa lite om vad som format hennes eget skrivande, och såklart om hennes böcker!
Julstämning med Tomten Viktor Rydberg
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Barn och ungdomslitteratur, Julen, Rydberg Viktorbilderbok Tomten? Själv föredrar jag den i pappersform, men den finns även ute på nätet som en elektronisk upplaga av bilderboken med Viktor Rydbergs dikt om den gamle gårdstomtens bestyr i vinternatten hos gårdens djur och husbondfolket, illustrerad av Harald Wiberg. Klicka in här så får ni se!
Jag har tidigare skrivit att Astrid Lindgrens jul har släppts på DVD men det finns väl fler godingar som förtjänar sin plats på filmjullistan? Jag tänkte att ni kunde hjälpa mig att fylla på listan, med era favoriter.
Ogifta par- en film som skiljer sig
Jag har en förkärlek till svenska filmer, och Ogifta par (1997) är enligt mig en perfekt måbra film i juletid. Marie och Davids förhållande med sina ständiga gräl och dramatiska försoningar får mig alltid att småle, precis som Sara och Samuels relation får ALLA förhållanden att glänsa. Det är alltid lika trevligt att se när dessa bestämmer sig för att fira en varm och mysig jul i en fjällstuga i Sälen :-)
Tomten är far till alla barnen
Sara har barn med alla möjliga män och självklart vill hon samla allas pappor tillsammans på självaste julafton. Alla ska trivas och må bra ihop. En småmysig film med många kända ansikten, ett måste i juletid :-)
Vilka är era film och tv-måsten till jul?
För de som inte har läst boken handlar Hennes mjukaste röst om en kvinna som hamnar på sjukhus efter en bilolycka. Sakta men säkert måste hon försöka förstå vad som har hänt och göra upp med sitt förflutna. Vi pendlar mellan nu och då, mellan Karen och hennes närmaste och får hennes historia berättad allteftersom minnen kommer tillbaka.
Bengt Ohlsson är alltid värd att läsas, men i denna bok gör han verkligen en djupdykning i kvinnligt tänkande, som jag inte kan minnas att jag mött någon annanstans? Bengt Ohlsson har också skapat ett annat guldkorn, som är mindre känt men väl värt att leta efter. Om den återkommer jag en annan dag att berätta om.
Det blir mitt nöje att bidra till diskussionen med Torgny Lindgrens Hummelhonung. Jag läser oerhört mycket böcker, och de flesta stannar inte kvar, sorgligt men sant. Detta är en bok som verkligen gör det.
Flickorna från Riyadh Rajaa Alsanea
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Alsanea Rajaa, Litteratur från MellanösternBokfemman v.49
Author: Amoroso / Etiketter: BokfemmanVeckans tema i bokfemman är mamma-
* I min lista får Ronja Rövardotter komma först eftersom Lovis för mig känns som"urmamman" med sin varma trygga famn. En liten hyllning till min egen mamma är att hon alltid stod och lagade gröt till oss barn när vi såg Ronja (ni minns väl hur mysigt det ser ut när Lovis står och rör i grytorna?) Astrid Lindgren får dessutom en hedersplast för sina kloka ord "Dränk barnen i kärlek så kommer folkvettet av sig själv".
* Ellen Mattson "Vägen härifrån" En bok som alltid finns inom mig, och som handlar om en vuxen kvinna som förlorar sin mamma, och som åker till sitt föräldrarhem för att rensa upp efter dödsfallet, ensam med sina tankar och sin sorg.
* Du är hos mig ändå av Suzanne Sjöqvist Barn och ungdomar skriver om hur det är att förlora sina föräldrar, hur det påverkat dem och vad de minns.
* Sedan har vi ett gammal klassiker! Madame Bovary är allt som man själv inte själv vill vara eller bli som mamma. Emmas stackars flicka gör allt för att få sin mammas uppmärksamhet, men mamman är så känslomässigt omogen att hon inte kan möta hennes behov.
* Den yttersta råheten är dock Vi ses i helvetet av Ulrika Sundbäck. Där har vi två emotionellt handikappade kvinnor som lever tillsammans med den enas lilla dotter, som alltid benämns som "det" eller "barnet".. En helt fruktansvärd och rå historia, får påminna mig själv att blogga mer om den snart..
I boken möter vi den nedgångna Oskar Lagerström som lever i misär, efter att tio år tidigare varit med om en stor sorg. En morgon ligger det en röd damcykel i hans trädgård. Är det ett tecken? Precis före olyckan hade hans fru Lise publicerat en roman med namnet "Den röda damcykeln." En roman om mäns våld mot kvinnor. En ung flicka dyker plötsligt upp hos Oskar. Hon flyr från något och har ingenstans att bo. Hon vägrar att tala om vad hon heter och Oskar börjar att kalla henne Felicia efter sin dotter. Men vem är hon? Ahlstedt är en mästare på att spegla relationer och människor genom små små iakktagelser!
Låter heller inte framsidan lura er. I bokbloggsvärlden har det på sistone varit en del intressanta diskussioner om layouter. Detta är en framsida som defintivt INTE hade lockat mig till läsning om jag inte redan kände till författaren. För visst är det väl ofta så att båda omslag och titlar är avgörande?
För mig ingen tystnad i midnatten fanns,
och väl aldrig jag sovit som andra,
och de fåglar som jublat i morgonens glans
ha blott väckt mig på nytt till att vandra.
Läs hela dikten här
Arosenius led tydligen av blödarsjuka, och var ständigt medveten om att han inte skulle leva särskilt länge. Han levde ganska hektiskt en period, med mycket kvinnor och alkohol. Sedan mötte han kärleken, vilket tycktes lugna honom. Det ser man även på motiven, i början var det mycket naket och tankar om den stora passionen.
Generationer av barn har vuxit upp med Ivar Arosenius bilderboksillustrationer, av vilka Kattresans är den mest kända.Den handlar om en flicka som träffar en katt. Katten erbjuder skjuts på sin rygg och de ger sig ut på de mest otroliga äventyr där de får träffa på de mest olika karaktärer. Sagan slutar i stilla ro hemma i flickans mammas famn.

Ett dåligt år J.M Coetzee
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Coetzee J M, Litteratur från Afrika, NobelpristagareDet mest utmärkande med Ett dåligt år, är kanske att Coetzee laborerar
med berättartekniker. På varje sida får var och en av bokens huvudkaraktärer komma till tals. Vi har den gamla mannen själv, som vi lär känna genom hans kritiska texter. Vi möter Anya och den relation som utvecklas mellan dem, och sist hennes sambo Alan som känner sig alltmer provocerad av den gamla mannen, framförallt av hans åsikter men också av det faktum att Anya dras till manenn. Om Alan kan sägas stå för sin samtids marknad och snabbhet, står den gamle mannen för en annan insikt, eller "passivitet" som Alan uttrycker det. Detta märks inte minst genom den plan som senare målas upp.
Anya kommer in som en fläkt i den gamla mannens liv med sin korta röda klänning, men tack och lov är det inte det enda hon gör. Coetzee höjer henne, gör henne till en Sonja. En vägledare in i slutet. Ett dåligt år handlar om de stora livsfrågorna; den handlar om kärlek, ensamhet,
åldrande och döden. Jag gillade den starkt! Den var tidvis så vacker att den fyllde flera sidor i den lilla svarta boken. Det är ett gott betyg, när den kommer fram :-) Den svarta boken är en liten anteckningsbok som jag använder för att skriva av stycken ur böcker och dikter som verkligen påverkat eller berört mig. Ett tips om ni inte redan har en sådan är verkligen att införskaffa en! Det är jätteroligt att se vad som berörde en under vissa tidsperioder, en motsvarighet till den annars så vanliga läsdagboken.
En liten chock Johanna Lindbäck
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Barn och ungdomslitteratur, Lindbäck JohannaDetta är en riktig feel good bok inom ungdomsgenren, lättläst och passar både vana och ovana läsare. Johanna Lindbäck sätter verkligen tummen mitt i prick genom att ringa in ungdomens känsla av tristess- varför kan inget hända??!
Sarah Brightman
Author: Amoroso / Etiketter: Musik
Hittade en gammal goding i min skivsamling, Sarah Brightmans Eden. Visst är det härligt att gå igenom sina skivor då och då? Lascia Ch'io Pianga lyckas alltid ge mig gåshud (lyssna gärna på ett stycke ur sången här).
Lascia Ch'io Pianga var bland annat med i Bo Widebergs film från 1995, Lust och fägring stor, med Marika Lagerkranz och Johan Wideberg i huvudrollerna som lärare och elev.
Ett annat verk som man förknippar Sarah Brightman med, är såklart Phantom of the opera, helt fantastisk musik!
Ett vackert julbrev
Igår blev jag inspirerad av en annan bloggare, som reflekterat över att vi skriver för lite handskrivna brev. Ett personligt handskrivet brev betyder så oerhört mycket att få. Detta fick mig att tänka på alla de otaliga julkort som kommer att skickas i år. För mig har julkorten tappat i kraft, god jul X önskar X. Mer betydelsefulla blev dem för mig när fotojulkorten blev populära, då fick man åtminstone en liten inblick i livet hos den man fått kortet av.
Vet ni vilket julkort som värmde mest förra julen? Det var en vän som tillsammans med sitt julkort skickade ett julbrev. En gammal sed som innebär att man berättar vad som hänt i familjen sedan förra året. Det var den allra vackraste och mest minnesvärda julhälsningen jag fått! (här kan du hitta gammaldags vykort som den på bilden)
Julbrevs- inspiration!
För de som inte förmår sitta och skriva tjugo handskrivna julbrev finns ju vår vän datorn. Vad sägs om ett skrivstilsliknande typsnitt på datorn och dessa gulnade blad från Panduro? Man kan utgå från en mall till alla, och sedan bara ändra i texten beroende på hur personlig man vill vara. Vackert och ändå personligt!
Julpyssel- Gör en egen "årskrönika"!
Julbrev har inspirerat mig till en ny form av julpyssel. I många år har jag skrivit dagbok, personliga sådana. För privat bruk. Det är en svår tanke att någon en gång kanske ska läsa dessa den dag jag inte längre finns i livet. Samtidigt vill jag gärna efterlämna minnen till barn och barnbarn! (eftersom jag själv vet hur gärna man söker dem)
Varför då inte köpa ett vackert syrafritt (som gör att papperna klarar sig år efter år) scrapbookalbum, och dekorera en sida om året med sitt vackra julbrev. Det tar inte lång tid, men minnena varar för alltid! Det blir en bok som man alltid kan ha framme (till skillnad från sina personliga dagböcker).
Det blir lite av en "årskrönika" och inte tar det lång tid att göra flera stycken, så att var och en av barnen, barnbarnen etc, kan få sitt exemplar. Ingenting hade gjort mig lyckligare än att ha sådana minnen från de som inte längre finns kvar i livet!
Julpyssel- Minnesbok
Tillsammans med övriga julklappar är det fint att skapa en egen minnesbok. Det är en bok som man dekorerar efter tycke och smak, och som innehåller frågor av alla dess slag. Var man växte upp, minnen av sina föräldrar, vilken utbildning man haft, var man jobbat, drömmar m.m. Allt det som är fint att föreviga. Denna bok ger man som julklapp till någon man tycker om, med en önskan att få tillbaka den som julklapp året därpå (ifylld då förstås).
Boken handlar om en liten flicka som hittas mördad på Marstrand. Samtidigt står violinisten Beatrice i centrum. Hon känner sig plötsligt alltmer förföljd. Omgivningen tror att hon är sjuk, stundtals tvivlar hon själv men någonstans inom sig känner hon ändå att hon är hotad till livet... Författaren har en otrolig förmåga att sluka en!
Jag tycker såååå mkt om Marie Hermanson för att hon lyckas införa magi i sina historier utan att förlora förankringen till verkligheten. Vi får i boken följa sonen till den kända svampkungen, kvinnornas stora förförare. Sonen får ständigt stå i skuggan av sin far. Men vad händer när de blir förälskade i samma kvinna? Madeleine förändrar för alltid förhållandet mellan far och son. Ett relationsdrama ut i fingerspetsarna!
Relationen speglas ständigt av magin, såsom sonen står emellan de stora elementen - skogen och havet.
Jag har de sista åren kommit att älska Marie Hermansons sätt att skriva, och måste läsa om hennes allra tidigaste böcker för att se om magin har funnits där hela tiden!
Sideways är en film jag kan se om och om igen, gärna tillsammans med goda vänner. Vi brukar bunkra upp med olika sorters vin och en massa goda tillbehör. Den här filmen går knappt att se utan att samtidigt ha vinprovning!
Filmen handlar om två misslyckade (mänskliga?) själar, en misslyckad författare och en avdankad skådespelare, som ger sig ut på en resa genom olika vindistrikt i Kalifornien. Ganska humoristisk, men också mycket allvar genom skratten. Feel good film på högsta nivå med många vackra stämningar.
Som när Maya beskriver vinet och livet
complexity."
filmen!
Ray Kluun skrev denna boken för att överleva. Alla som är anhöriga eller har varit anhöriga till någon som ska dö kommer garanterat att känna igen sig i Sten och Carmen. Ray Kluun
sätter ord på alla de känslor som man går igenom. Jag tycker att boken växer och växer för att till slut bli en verklig hyllning till kärleken.
Vilka känslor får du efter att ha läst den?
Sova med fienden
Author: Amoroso / Etiketter: FilmtipsI helgen visas Sova med fienden! Ni vet, den amerikanska thrillern från 1991 med Julia Roberts och Patrick Bergin. Paret som levde i det perfekta huset vid havet, men där han ständigt misshandlade henne. Till sist såg hon det som sin enda möjlighet att iscensätta sin egen död för att undkomma hans våld.
När hon äntligen börjar börja bygga upp en ny tillvaro, möter kärleken och vågar tro på en framtid- så kommer HAN tillbaka!
Detaljer som alltid stannar kvar i minnet efter att ha sett denna film:
* Perfektionism- när HAN har varit där står allt i hyllorna perfekt.
* Om inte det räcker. Tryck här för länken till Amazon, lyssna på samples - välj Remember this. Den ger mig KALLA KÅRAR!
Lördag kl 23 på 3:an
Bilder från Crazy4cinema
Peter Pohl Nu heter jag Nirak
Author: Amoroso / Etiketter: 2007, Barn och ungdomslitteratur, Pohl PeterLjuva franska sånger
Author: Amoroso / Etiketter: Musik
Harriet och David lever på 60talet och drömmer om den stora gammeldags familjen. De köpet ett enormt gustavianskt hus, och bjuder ständigt stora släkten. Huset flödar av lycka och värme. Snabbt får de fyra barn tätt, mor och far föräldrar tvingas ställas upp för att hjälpa dem. När det femte barnet föds blir allt annorlunda, Ben är inte som andra barn. Redan i magen kände Harriet som om det vore en kamp på liv och död, när han är född förmår hon inte älska honom. Lille Ben har ihjäl deras djur och syskonen är rädda för honom. Sakta men säkert faller illusionen Harriet och David hade, om den stora lyckliga familjen. Vad gör man i denna tiden med ett barn som tycks vara ond, och som ingen vill kännas vid? Även äktenskapet förvandlas till något de aldrig hade föreställt sig.
Doris Lessing fick nobelpriset 2007. Det femte barnet var en speciellt omtalad bok. Det finns en fortsättning, Ben ute i världen, som handlar om Ben som vuxen.
Boken tar upp Jasiras sexuella uppvakande, och strävan efter att lära känna sig själv och sin kropp.
Överallt träffar Alicia Erians rätt, alltifrån små detaljer till de större motiven såsom rätten till sin egen kropp och osäkerheten om vad man gör för andras respektive sin egens skull.
Lilla huset på prärien - en resa i barndomens landskap.. :-)
Author: Amoroso / Etiketter: FilmtipsNotes on a scandal
Author: Amoroso / Etiketter: FilmtipsPassa på och kryp upp i soffan i helgen, tänd lite mysiga ljus, ät lite gott och framförallt- se denna otroliga film!!!
.jpg)

