Doris Lessing Det femte barnet

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Harriet och David lever på 60talet och drömmer om den stora gammeldags familjen. De köpet ett enormt gustavianskt hus, och bjuder ständigt stora släkten. Huset flödar av lycka och värme. Snabbt får de fyra barn tätt, mor och far föräldrar tvingas ställas upp för att hjälpa dem. När det femte barnet föds blir allt annorlunda, Ben är inte som andra barn. Redan i magen kände Harriet som om det vore en kamp på liv och död, när han är född förmår hon inte älska honom. Lille Ben har ihjäl deras djur och syskonen är rädda för honom. Sakta men säkert faller illusionen Harriet och David hade, om den stora lyckliga familjen. Vad gör man i denna tiden med ett barn som tycks vara ond, och som ingen vill kännas vid? Även äktenskapet förvandlas till något de aldrig hade föreställt sig.

Doris Lessing fick nobelpriset 2007. Det femte barnet var en speciellt omtalad bok. Det finns en fortsättning, Ben ute i världen, som handlar om Ben som vuxen.

10 kommentarer:

Britten sa...

ååå så glad jag blir välkommen tillbaka till din nya fina blogg..visst minns jag det femte barnet...underbar bok tyckte då när jag läste den kanske ska läsa den igen.
Stor kram

Nygammalt sa...

Välkommmen tillbaka! =) Det låter som en väldigt gripande bok! Tack för sammanfattningen, för jag har undrat vem denna kvinna är som nu fick nobelpriset.
Trevlig helg! Kram.

Poppins sa...

Jag läste Femte barnet för många år sedan. Minns inte så mycket förutom att jag hela tiden hade en obehaglig känsla i magen när jag läste den. Fortsättningen har jag missat. Ska läsa båda två.

Hemma på Landet sa...

Du är ju go du. Kramis vännen...

Guldkant På Livet sa...

Den boken låter jättebra, tack för tipset! Grattis till din nya blogg och trevlig helg! Mari.

stina sa...

Den bokenhar jag men det va länge sen jag läste den ....att det fanns en fortsättning visste jag inte! Tack för tipset! Kram Stina

Wickans värld sa...

Tack! Nu har jag äntligen fått svara på mina funderingar. Hade för mig att Doris L skrivit "Det femte barnet", men det har bara stått om andra böcker o jag har inte hunnit kolla upp det. Nu besparade du mig den uppgiften!

Tack också för tipset om "vuxenboken"!

Kram / Wickan

Elaine sa...

Så fint att du valde att fortsätta ditt bloggande...det gläder mig!
Jag har inte läst någonting av Doris Lessing men ser fram mot att göra bekantskap med henne.
Ha en fin helg!
Klem!

majsan shabby chic sa...

Va kul att du stannar kvar och klart att vi stannar här med dig.Jag gillar att man kan få lite tips.....Ha det så skönt i helgen Kram/Majsan

Piratdrottningen Alwilda sa...

Tack Amororso! Vad kul att du fortsätter att blogga, jag gillar din nya blogg skarpt! :-)

Angående Doris Lessing, så är tyvärr "Ben, ute i världen" helt slut på förlaget, och det ser inte ut som om den kommer att tryckas om heller. Jag hoppas att jag så småningom ska få tag på den på biblioteket, men tyvärr verkar jag ju inte vara den enda som har tänkt den tanken ...