Ögats historia George Bataille

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Från vecka ett gav denna bok ramaskri vilket är oerhört roligt. Kolla in länkarna till alla som tyckt till. Visst är det väl trevligt med böcker som har lika många tolkningar som antal läsare?! Vad är det som är mest sjukt tycker ni?

Själv känner jag mig motvilligt ganska imponerad. Jag tycker att Bataille lyckades med något som Sade inte gjorde, att skildra två sjuka unga människors resa i "sexualiteten". Jag sätter det inom parantes eftersom sexualiteten känns sjuk och frånstötande (inte vad man förknippar med en "erotisk klassiker direkt). Ribban sätts redan från början med dessa sjuka inslag av ägg och urin, som senare knyts ihop med upplevelsen mannen har av sin egen pappa. Enligt min uppfattning är den scenen avgörande, för hur jag väljer att uppfatta hela boken. Det är det som skapar den psykologiska insikten. Tycker ni att boken har någon sådan insikt?

Huvudpersonerna beskrivs aldrig närmare. De lever enbart genom sina drifter, genom sitt beteende, sin njutning och sin ångest över sina handlingar. De blir aldrig några "personer", Alla drifter vävs samman och blir ett; njutning och ångest, liv och död. Sexualiteten framställs som rasande? Jag kommer att tänka på de expriment som gjorts på råttor (minns inte exakt, om någon gör det får ni hemskt gärna rätta mig) som satts i bur och haft tillgång till någon form av spak som utlöst lustkänslor hos dem. Det visade sig att en del råttor inte förmådde sluta hantera denna spak, utan många höll på tills de dog. I Ögats historia kan de inte heller hantera sin lust.

Hoppas att fler väljer att läsa Ögats historia och tycker till! Var det intressant att föreslå fler "avvikande" böcker till utmaningen eller ska vi hålla oss till "de gamla goda stabila klassikerna"?

Nu har jag lånat Elfriede Jelineks bok Lust som ska försöka överträffa Bataille. Ska bli riktigt spännande.

Vi har också läst Ögats historia:

Theresan en blogg om böcker och läsande

3 kommentarer:

britten sa...

hej
har problem med just ögonen nu så jag lyssnar mest på böcker nu...undrar om den finns som ljud bok...önskar dig en trevlig helg hoppas du inte fryser nu när du varit i värmen och kommer hem till denna kyla ?

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Önskar en härlig helg tillbaka! När jag sökte verkar det tyvärr bara som att den finns som daisy. Trist. Hoppas att du snart mår bättre med ögonen. Stor kram

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Det är faktiskt ganska kallt, det måste erkännas :-)