Häxan från Portobello Paulo Coelho

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Den senaste tiden har det pågått en ganska aktiv "debatt" i bokbloggsvärlden om Paulo Coelho. Han är manipulativ (med sina religiösa anspelningar, SER folk verkligen inte igenom honom???) hans hemsida är bara elände och dessutom försöker han förföra sina läsare när han är ute och marknadsför sina böcker. Hemska man. Här kommer ett helt vanligt blogginlägg om hans senaste bok.

Den handlar om Athena, en ung kvinna som anklagas för att vara häxa för att hon har övernaturliga krafter. Strax efter tjugo känner hon en stark övertygelse att hon vill skaffa barn. Männen i hennes närhet förtrollas och självklart har hon snart ett barn. Med moderskapet kommer andra känslor; en längtan efter att få veta sitt ursprung. Hon reser till sina biologiska föräldrar för att man så klichéartat tror att hon vill ha ett "varför". Men det är inte anledningen till varför Athena åker. Hon gör en skillnad på det där "varför" och det andra skälet. Hon menar att det inte finns någon anledning för någon att lämna bort ett barn. Hon vill bara veta var hon kommer ifrån. Därefter börjar ett sökande efter en annan mening, som hon till slut finner genom dansen.
Berättarperspektivet är särskilt intressant. Vi får i Häxan från Portobello aldrig höra Athena. Vi får möta personer som berättar om henne, om den betydelse som hon har haft i deras liv. De för historien framåt.

Nu ska jag gå ett steg längre och chocka alla Coelho hatare. Ni vet den där frågan man brukar ställa till barn? Nämn en bok som du skulle ta med er till en öde ö? Om jag blev tvungen att bara umgås med en enda bok under mycket lång tid så skulle jag mycket väl kunna tänka mig Coelho framför till och med någon av mina favoriter. Coelhos roman innehåller oerhört mycket, så mycket existensiella tankar, visdom, kraft och värme om hur man skapar mening i sitt liv. Jag har verkligen ingen religiös ådra inom mig. Jag håller därför inte med om mycket i Coelhos romaner men de vidgar mina perspektiv och ställer mig mot väggen ibland.

Jag kanske är lurad? Lite nyreligiös måste jag väl vara i alla fall? Jag kanske rentav är förförd? :-) Eller helt enkelt är jag bara dum :-)

Hoppas ni får en riktigt härlig helg!

9 kommentarer:

majsan shabby chic sa...

Klart att du tar vilken bok du vill med dig till din lilla Ö.....Hoppas du får en mysig helg Kram/Majsan

Laila sa...

Jag tror helt enkelt att det handlar om andlighet.Vi behöver gå längre i våra tankegångar ibland, och då kan det vara bra med lite djupsinnigheter. Jag har bara läst Alkemisten av Coelho, och den gillade jag.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Laila: Har inte läst Alkemisten. Vad är det med Coelho som du tycker om?

Ingela sa...

Jag älskade också Alkemisten! Den boken tänker jag ofta på när jag yrar omkring i livet och söker lyckan!

Trevlig helg och kram!

britten sa...

ja jag håller med dig ...(som vanligt )
Alkemisten är en bok som jag älskar och har läst flera gånger och det brukar jag inte ofta göra...jag vet inte kan inte riktigt sätta fingret på vad med jag tänker mycket på den boken och kan känna stämmningen och känslorna i boken..kanske den till och med gjort skillnad i mitt liv..har tagit i " häxan " ett par gånger men inte slagit till ännu...ha en fin dag...

Anonym sa...

Okej. Jag tyckte verkligen INTE om Alkemisten. Men man ska inte dissa ett helt författarskap för att man inte gillar en av hans/hennes böcker. Och du får mig att bli lite fundersam och kanske kanske ge honom en chans till och i så fall läsa häxan.

Bra jobbat! För det trodda jag inte skulle hända.

www.livskrafter.blogg.se sa...

Jahaja...intressant denna Coelho-debatt som jag står helt utanför faktiskt. Jag älskar både Zahiren och "Veronika bestämmer sig för att dö" Kanske har jag en slags distans till allt som gör att jag inte så att säga "äts upp" av Coelho eller också är jag väl köpt och frälst...haha..men jag tycker om hans sätt att ge mig nya perspektiv och infallsvinklar. Jag har ju trots allt kvar mina egna referensramar
Intressant och läsvärd blogg förresten
Ha det gott
/Emma

Anonym sa...

Tänkte precis börja läsa Häxan från Portobello. Jag förstår både de som älskar och de som hatar Coehlo. Vissa böcker tycker jag är njutbara, andra är helt bortkastade - väldigt ojämn stil...

Amoroso sa...

Vad är det som du tycker är riktigt dåligt med de som du gillar och tvärtom?