Bokfemman v.49

Author: Amoroso / Etiketter:

Veckans tema i bokfemman är mamma-

* I min lista får Ronja Rövardotter komma först eftersom Lovis för mig känns som"urmamman" med sin varma trygga famn. En liten hyllning till min egen mamma är att hon alltid stod och lagade gröt till oss barn när vi såg Ronja (ni minns väl hur mysigt det ser ut när Lovis står och rör i grytorna?) Astrid Lindgren får dessutom en hedersplast för sina kloka ord "Dränk barnen i kärlek så kommer folkvettet av sig själv".

* Ellen Mattson "Vägen härifrån" En bok som alltid finns inom mig, och som handlar om en vuxen kvinna som förlorar sin mamma, och som åker till sitt föräldrarhem för att rensa upp efter dödsfallet, ensam med sina tankar och sin sorg.

* Du är hos mig ändå av Suzanne Sjöqvist Barn och ungdomar skriver om hur det är att förlora sina föräldrar, hur det påverkat dem och vad de minns.

* Sedan har vi ett gammal klassiker! Madame Bovary är allt som man själv inte själv vill vara eller bli som mamma. Emmas stackars flicka gör allt för att få sin mammas uppmärksamhet, men mamman är så känslomässigt omogen att hon inte kan möta hennes behov.

* Den yttersta råheten är dock Vi ses i helvetet av Ulrika Sundbäck. Där har vi två emotionellt handikappade kvinnor som lever tillsammans med den enas lilla dotter, som alltid benämns som "det" eller "barnet".. En helt fruktansvärd och rå historia, får påminna mig själv att blogga mer om den snart..


5 kommentarer:

Hemma på Landet sa...

Hoppas att det är bra med dig, vännen.:-) Kram

britten sa...

Tack för den bokfemman bra böcker och starka personligheter...visst påverjas man av titel och omslag..på gott och ont....


Ha det gott

kram

Klimakteriehäxan sa...

"Du är hos mig ändå" har jag inte vågat läsa, tror jag skulle snyfta ihjäl mej...

http://pyrobritt.blogg.se sa...

har haft svårt att kommentera hos dig ett tag...bokfemman är toppen och helt rätt i tiden...


Kram Britten

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Hemma på landet: Söta du :-)

Klimakteriehäxan: Ja, den berör verkligen in på djupet!

Britten. Vad skumt, undrar om det är fler som haft problem.. Tack för att du sa till!