Flickorna från Riyadh Rajaa Alsanea

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Under ett års tid publicerade den 25:åriga Rajaa anonyma brev som gick ut via mailinglistor till hela Saudiarabien. Där beskrev hon ingående fyra väninnors tankar och levende, om hur det är att vara ung kvinna i dagens Saudiarabien. Om hur samhällets struktur och tradition påverkar kvinnornas roller i alltifrån utbildning till kärlek och vardagsliv. Breven väckte enorma rabalder, och blev de stora samtalsämnena samtidigt som censuren grep in. Veckobreven gjordes till sist om till roman, och publicerades först i Libanon, innan den därefter blev stor även internationellt.

Jag måste säga att jag känner mig imponerad efter att ha läst boken. I sina efterord skriver Alsanea att västvärlden har en kluven bild av Saudiarabien, dels en romantisk bild med "skäggiga shejker" och vackra haremdsdamer, dels en bild av "terrorister i varje buske". Hon tar inte avstånd från den muslimska kulturen, och boken är inte en politisk roman i det avseendet, däremot en inblick i en verklighet som nog är relativt okänd för de allra flesta. Jag tror dessutom att Alsaneas har mycket att vinna i sin stil, chic lit på saudiarabiska, lätt att ta till sig i bloggform. För trots att kvinnorna lever under manligt förtryck är de som Alsanea skriver i slutorden, ”fulla av hopp och planer, beslutsamhet och drömmar. Och de blir vansinnigt förälskade som på alla andra platser!”. Vad tycker ni andra om den?

7 kommentarer:

keasp sa...

Hej! Återgäldar besöket du gjorde i min blogg och jag förstår varför du tyckte den var fin *s*
Din är precis lika snygg =)
Nu ska jag läsa lite om dina bokupplevelser.

//Kerstin

britten sa...

Tack för ett spännande boktips-.igen...

Jag lägger den i min vill/måste läsa lista.

Ha det gott..snön och stämmningen kommer nog till dig också strax

Anna sa...

Den verkar spännande. Kul att se dina referat om böcker jag nog aldrig skulle ha upptäckt av mig själv. Dyker jag på den där så ska jag definitivt läsa den. Det är alltid spännande med andra kulturer, och jag tror att innerst inne går vi alla runt med samma tankar och funderingar, förälskelse osv. oavsett var ifrån vi kommer.

Fortsätt med dina härliga bokreferat, jag läser dem alla men jag är slarvig på att kommentera alla.

Ha det gott!

Nygammalt sa...

Tack detsamma! Klart vi ska tänka helg, nu är det bara fredag kvar! Yippie!!! =)
Kram.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Åh vad söta ni är! Ni förgyller min fredag :-)

britten sa...

Spännande boktips som vanligt!

lägger den till min / vill, måste läsa lista.

Ha det gott i helgen min vän


http://pyrobritt.blogg.se

Maria sa...

Jag har inte läst den här boken så jag kan inte svara på din fråga, men boken verkar intressant! Jag kommer absolut att hålla utkik efter den!