Ett dåligt år J.M Coetzee

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


Så här skriver Adlibris om "Ett dåligt år".
"Den gamle författaren och den sensuella Anya bor i samma hus. En dag möts de i tvättstugan. Han fängslas genast av henne, av hennes ungdom, av hennes kropp. Han vill ha henne, men inser att en sådan önskan naturligtvis är helt befängd och fullkomligt utsiktslös. För att ändå få vara i hennes närhet frågar han om hon vill hjälpa honom att renskriva texter. Motvilligt tackar hon ja. Väl medveten om hans motiv spelar hon med i hans spel. Med stigande irritation ser pojkvännen Alan på hur relationerna mellan Anya och den gamle mannen djupnar, och han tänker ut en illvillig plan."

Det mest utmärkande med Ett dåligt år, är kanske att Coetzee laborerar
med berättartekniker. På varje sida får var och en av bokens huvudkaraktärer komma till tals. Vi har den gamla mannen själv, som vi lär känna genom hans kritiska texter. Vi möter Anya och den relation som utvecklas mellan dem, och sist hennes sambo Alan som känner sig alltmer provocerad av den gamla mannen, framförallt av hans åsikter men också av det faktum att Anya dras till manenn. Om Alan kan sägas stå för sin samtids marknad och snabbhet, står den gamle mannen för en annan insikt, eller "passivitet" som Alan uttrycker det. Detta märks inte minst genom den plan som senare målas upp.

Anya kommer in som en fläkt i den gamla mannens liv med sin korta röda klänning, men tack och lov är det inte det enda hon gör. Coetzee höjer henne, gör henne till en Sonja. En vägledare in i slutet. Ett dåligt år handlar om de stora livsfrågorna; den handlar om kärlek, ensamhet,
åldrande och döden. Jag gillade den starkt! Den var tidvis så vacker att den fyllde flera sidor i den lilla svarta boken. Det är ett gott betyg, när den kommer fram :-) Den svarta boken är en liten anteckningsbok som jag använder för att skriva av stycken ur böcker och dikter som verkligen påverkat eller berört mig. Ett tips om ni inte redan har en sådan är verkligen att införskaffa en! Det är jätteroligt att se vad som berörde en under vissa tidsperioder, en motsvarighet till den annars så vanliga läsdagboken.

6 kommentarer:

Spectatia sa...

Åh, vad roligt att höra! Har fått för mig att jag kommer gilla den här, och det du skriver bekräftar ytterligare. :-)

(Min lilla röda är ett Word-dokument som börjar bli lite väl långt...)

Anna sa...

Åh, jag gillar dina bokreferat/tips. Nu går jag och funderar på om jag har läst den, känner igen något men ändå inte riktigt. Ska leta på den jag menar.

Ha det riktigt gott!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Spectatia: Kul att höra att fler är lika lyriska :-)

Anna: Tack! vad roligt att du gillar den! Alltid kul med feedback!

Hemma på Landet sa...

Goa du!:-)

britten sa...

å jag ska prova att läsa den ..nu blev jag nyfiken och har ingenting på lager just nu...Tack för det du söta !

Ivana Eklund sa...

Nu blev jag också nyfiken. Har läst Onåd och Pojkår och gillat de båda (rekommenderar). För övrigt har jag också vanan att skriva av stycken som berört mig, ibland alldeles för många och långa. Det mesta hamnar på bloggen, en del i min "lilla svarta".