Klassikerns år 2008

Author: Amoroso / Etiketter: ,Nu mina vänner, är det dags för mars klassiker. Får jag presentera.... D H Lawrence, med boken Söner och älskande.

"Han har kallats snuskgubbe, mansgris och tyskspion. Men få har blivit så missförstådda som D H Lawrence. När han som 25- åring dödade sin mamma var det bara den första i raden av handlingar som skulle göra D H Lawrence till hela Englands skurk och bedragare". Läs gärna hela artikeln på Expressen. Utmärkt vinklad. Den fick i alla fall mig på fall.
Vad sägs om detta? Söner och älskande. Vi har ett dött äktenskap. Kvinnan, eller ska vi säga mamman, upplever att hon lever i ett dött äktenskap. Sonen Paul är egentligen det enda som gör livet värt att leva. När Paul börjar frigöra sig och börjar intressera sig för kvinnor är det som om världen stannar. Hon bara måste få behålla honom, bara en liten del. För Paul blir det svårt, eftersom mamma är ljuset i hans liv. I varje kvinna ser han en moder. "Jag fräter sönder mitt hjärta" skrev Lawrence medan han skrev den.

Tack Kerstin tipset! Ni har alla kommit med så bra förslag! Inser genast att det krävs ett par års klassiker utmaningar för att vi ska hinna med alla. Dickens och William Thackeray har kommit på tal, bland många andra guldkorn. Jag tror att de alla kan komma med på ett hörn. Till
sommarens utmaning hör en riktig omtalad skandalroman, så mycket kan jag avslöja.

Fast nu ser jag fram emot att läsa Lawrence, hoppas ni hakar på! Vi gör som tidigare, skicka en kommentar om du tänker delta i utmaningen, och ytterligare ett om du har läst boken, så länkar jag vidare till allas inlägg!
(Bild lånad från Expressens artikel)


Vi har läst och skrivit om Söner och älskande:

Poppins Trädgård

10 kommentarer:

beas barnslikheter sa...

Åhhh...hur kan jag ha missat honom? Det låter jättespännande och jag skulle gärna haka på om jag kände att jag hade haft tid. I alla fall fick jag ett superbra lästips (igen) - tack för det - tänker på dig varje gång jag ser titeln "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" och skänker en tacksam tanke att du faktiskt ser till att hålla slumriga småbarnsföräldrar som inte har någon förankring i något kulturellt öht - en smula mer uppdaterade.
:-)

Stor kram till dig - med önskning om en riktigt härlig helg med mycket underbar läsning.

Kram Bea

Kerstin sa...

Såklart jag hänger på! Det måste jag ju göra när jag själv tipsade om boken =) Jag kommer att läsa den på engelska.

//Kerstin

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Beas barnslikheter: Fick mig ett leende när jag läste ditt inlägg. Jag vet. Tiden är hemsk, just eftersom man inte har någon.. :-) Det känns i alla fall roligt att du tycker om min blogg!!

Kerstin:Kul! Fast det är klart, tipsar man själv så... Har man satt fan i båten, får man ju ro honom iland också. Är det inte så man säger? :-)

Poppins sa...

Superbt förslag! Jag har aldrig läst något av honom så det är på tiden att jag gör det.
kram

britten sa...

ja jag hänger på jättegärna ..skaffar den när jag läst den boken jag håller på med nu...kram

Nublus blogg sa...

Ännu en författare jag borde läsa MEN (försöker låta som Tony Irving) tiden räcker ju inte till! Ska försöka efter bästa förmåga iaf.

En lite lättare klassiker som iaf jag vill läsa om i sommar är Jerome K. Jeromes "Tre män i en båt".

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Poppins och Beas: Så roligt att ni båda hakar på!

Nublu: Den har jag varit lite nyfiken på.. Hur kan det vara så hejdlöst kul att samla tre karlar i en båt... hrmmm... kanske måste undersökas.. !

Poppins sa...

Nu har jag läst och skrivit om Söner och älskande:
http://poppinstradgard.blogspot.com/2008/03/blend-of-books-flowers-and-plates.html

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Härlig reccension!! Den inspirerar! Det finns åtminstone en filmatisering, från 1960 med Jack Cardiff som regissör. Ser att Discshop har den som importfilm. Har inte sett den själv, men om man googlar på den är det åtminstone ett par som lovordar den :-) fast själv hade jag hellre sett någon nyare! Den var inspelad för Tv 1981 och 2003, hade varit trevligt att se men är förmodligen inte så lätt att få tag i.

Anonym sa...

Hittade inte hit förrän idag, men jag hänger på ändå!