Sommarscquash tokolosh Rachel Zadok

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Sommarsquash tokolosh handlar om Faith som växer upp på en avlägsen gård i Sydafrika, tillsammans med sin ensamstående mamma. De kämpar för att få vardagslivet att gå ihop, och säljer grönsaker på marknaden för att försörja sig. Den här boken beskrivs som en inblick i apartheiden, vilket den också gör. Det är gripande att se det lilla barnet beskriva sin vänskap med mörka Nomsa, och inte förstå varför ingen längre köper något av dem på marknaden. Vi förstår, men inte berättaren. Så är det ofta, under hela första delen av boken.

Det som gör boken ännu mer fantastisk tycker jag är den helt enastående skildringen av ett barns tankar inför sin mammas psykiska sjukdom. Faiths mamma är psykotisk, i hennes värld är andeväsen och onda andar helt verkliga. Vi vet att föräldrar gör allt för att skydda sina barn. Faiths mamma talar om sina onda andar, förmanar och varnar. Faith gör dem till sina. Mamman är ingen ond människa, bara sjuk. Faith är så liten att hon inte förmår urskilja mammas sjukdom mot sin egen fantasivärld, och världen blir med ens ganska hemsk och skrämmande.
Den första delen avslutas med ett hemskt brott, som gör att Faith måste lämna sitt hem och växa upp hos släktingar. I andra delen är hon vuxen, och har nyss fått besked att modern har dött på det mentalsjukhus där hon placerats. Faith återvänder hem, och tiden är mogen för att våga se vad som verkligen hände.

1 kommentarer:

Hemma på Landet sa...

Det låter som en bok för mig. Ligger i mitt intresse, sådana där böcker. Kramis