Bokfemman v.7

Author: Amoroso / Etiketter: , , , , ,

Vilken fantastisk bokfemma Malin har satt ihop denna veckan! Vi ska välja ut fem pjäser/dramer!

Sofokles Antigone
Här skildras en av litteraturens mest principfasta kvinnor, Antigone. Ett riktigt saftigt moralkakedrama på hög nivå. Karaktärerna är helt platta (de utvecklas inte och samma övertygelse hela dramat igenom) Antigone kan nästan liknas vid en "moralens väktare". Då hennes bror dör, vägras han av staten en ordentlig begravning på grund av sina orätta handlingar i livet. Antigone anser inte att någon kan vägras en begravning, utifrån vad de gjort i
livet. Det strider mot hennes religion och hon väljer att kämpa för sin tro, även om det innebär att gå emot hela staten och leder till hennes egen död.

Strindberg Fröken Julie
Här har vi Fröken Julie och hennes betjänst Jean, som under en midsommmarnatt begår en handling som vi egentligen aldrig får veta, bara gissa oss till. En handling som får så svåra konsekvenser att en av dem på morgonen väljer att begå ytterligare en handling, som vi heller aldrig får veta, bara gissa oss till. Dialogen känns oerhört levande! Vi har kampen mellan samhällsklasserna och inte minst kampen mellan man och kvinna. En riktig bladvändare!

Shakespeare Macbeth
För att uppfylla tre häxors spådom och pådriven av sin maktlystna hustru mördar Macbeth den skotske kungen Duncan. Därmed blir han själv kung, men dådet blir bara det första i en kedja av brott. För att skydda sitt eget skinn, leder det ena till det andra, och sakta men säkert sjunker de skuldmedvetna ner sig i sitt eget vansinne. Här är också kvinnans roll mycket framträdande. Det är mer eller mindre Lady Macbeth som tvingar maken till att mörda, precis som de isländska kvinnorna hetsade sina män till att göra "rätt".

Euripedes Medea
Här skildras en kvinnas förtvivlan, sorg, skam och ilska efter att ha blivit sviken av sin älskade. Hon är beredd att göra vad som helst för att såra honom, tänker inte rationellt, till och med hennes egna barn kommer emellan. Vad har vi här? Kvinnans svartsjuka, för evigt skildrad i litteraturen sedan Medea banade vägen?

Henrik Ibsen Gengångare
Gengångare är en av de pjäser som påverkat mig starkast! Den består till huvudsak av dialoger, men så mycket ryms mellan raderna. Här får vi möta fru Alving som förbereder starten av ett barnhem. Ett hem som ska byggas till minnet av hennes älskade man. Senare framkommer det att mannen under hela deras liv varit allt annat än god. Sonen blir kär i tjänstekvinnans dotter och snart ligger alla livslögner på bordet. Nästa års läsutmaning kommer nog bli att läsa allt av Ibsen. Han är helt fantastisk!!






5 kommentarer:

Älfgärdet sa...

Medea & Antigone stötte jag på under mina studier i höstas. Mäktiga! Måste kolla upp Ibsen.

Wickans värld sa...

Jag som skulle läsa klassikerna... skäms... Har inte tagit mig till det stora biblioteket än... Vi har ett så bra skolbibliotek på jobbet som jag lånar på varje dag nästan. Just nu har jag fastnat med Karin Alvtegen... Kan inte slita mig. Men jag SKA läsa Röda rummet o februari-boken....

britten sa...

Å jag får ett begär efter att läsa när jag kommer in till dig...ännu mera ..men just nu räcker inte ork och koncentration till, hoppas den snart är tillbaka.
ha en fin solig dag

Spectatia sa...

Ja visst är Ibsen underbar! Jag har haft turen att få hela Ibsens produktion i gamla fina utgåvor, så det kommer nog bli lite Ibsen inemellan på mig också framöver.

Britten sa...

Jag har beställt ett stort bokpaket nu med både ibsen och bordeliner och medea mm

Att komma in till dig är som att komma hem..du och di blogg har kommit att betyda mycket för mig..
Du har verkligen blivit som en vän..mitt inlägg idag handlar om det..ha en fin helg min blogg VÄN