Älskaren

Author: Amoroso / Etiketter:


Älskaren från 1992 utspelar sig i Indokina i slutet av 1920 talet. I värmen på färjan vid Mekongfloden står en femtonårig flicka och drömmer. På färjan stiger även en man ombord, en man som hon senare inleder ett förbjudet förhållande med. Deras kärlek är inte tillåten, en fattig vit kvinna passar inte ihop med en betydligt äldre och rikare asiat, vars framtida äktenskap redan är förutbestämt.

Historien har vi hört tusentals gånger. Jag känner mig alltid lite skeptisk till filmer där unga kvinnor uppäcker sin sexualitet och ändå framställs som överaskande sexuellt avvancerade. Alla ni som föresten läst Cooetzes bok Ett dåligt år, förstår vad jag menar. I ett av avsnitten resonerar författaren där kring varför det är mer rätt att visa upp en tjej som SER MINDERÅRIG UT än att visa upp en som faktiskt ÄR MINDERÅRIG. För det är väl bettraktaren som skådar och bygger upp sin föreställning kring FEMTONÅRINGEN (även om hon i verkligheten är tjugofem). Läs gärna mer om Cooetze bland etiketterna till vänster.

Om vi alltså kan bortse från den sensuella Lolita stämpeln, så känns stämningen väldigt poetisk. Och jag är svag för vackra stämningar :-) Tycker den var klart sevärd! Dessutom bygger filmen på Marguerite Duras självbiografiska roman Älskaren, som har översatts till 43 språk och sålts i två miljoner exemplar.

7 kommentarer:

britten sa...

Tack snälla snälla för dina fin aord hos mig i dag bvar dom värda mer än nånsin.

Roligt att du tyckte om bilden den har jag tagit nere vid sjön i Holmträsk och det var precis då när natten stundade så jag tyckte den passade..Ha en riktigt fin helg och att jag gillar din blogg det vet du .Du får alltid min röst

Kram Britten

Kerstin sa...

Hej! För min del får nästa bok i klassikerutmaningen gärna vara av någon engelsk författare.

//Kerstin

Mamma Millan sa...

Hej...detta var en kul sida!!

Älskar gamla klassiker som Lilla huset på prärien o Flickan på sten bänken. Just nu läser jag Agnes cecilia för mina döttrar...Älskade Maria Gripe som ung,,,favvon är Tordyveln flyger i skymningen!!

beas barnslikheter sa...

Jag har sett den filmen och den är dels lite anstötande och dels lite spännande....själva kombinationen gör den intressant och minnesvärd och jag skulle gärna vilja se den igen. :-)

Kram Bea

Fröken Bokmal sa...

Läste boken för mycket länge sedan, kunde nog vara spännande att se filmen. Får för mig att stämningen påminner om den i "The painted veil"?

britten sa...

Godmorgon !

Vill bara innan jag " kryper " till min kurs önska dig en glad måndag// britten

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Kerstin: Ja det vore inte dumt, kommer snart med ett inlägg och samlar ihop lite förslag..

mamma Millan: Vad roligt att du har hittat hit! Nu ska jag kika in hos dig! Åh alla de klassiker du nämner är verkligen tidlösa!!

Fröken Bokmal: Nu gjorde du mig nyfiken på den. har aldrig hört talas om den men googlade lite och visst verkar stämningen finnas där :-) Tack för tipset!

Åh du härliga Britten som alltid förgyller mina måndagar med dina måndagstips!!