Vackra ord från Lagerlöf

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


Jag har skrivit så mycket om min "svarta bok" så nu skulle jag vilja dela med mig lite av allt det vackra jag fann i Lagerlöfs En herrgårdssägen. I min svarta bok finns alltifrån dikter till citat och stycken från böcker som berört och betytt något speciellt för mig. Det har nästan blivit som en dagbok, att se tillbaka i, år från år.

Om att utvecklas
"Den som kommer direkt ur graven, tänker milda och ljusa tankar om allt, som lever och rör sig på jordytan" (s.42)

Om att inte känna sig älskad
" Det var värre än en dödsdom. Det var mycket grymmare än en dödsdom. Hon visste var det var likt. Det var så, som då man fällde träd, inte på det vanliga sättet, då man bara högg av stammen, utan då man högg av dem rötterna och lät dem stå kvar i jorden för att självdö. Där står trädet och förstår inte varför det inte får mer näring och saft. Det kämpar och sträva efter att få leva, men bladen blir allt mindre, det skjuter inga nya skott, barken skrumpnar bort. Och det måste dö, därför att det blivit skilt från livskällan" (49)

Om att hjälpa
"Du kan komma så vackert och rörande du, i syner och drömmar och bedja om hjälp, men i verkligheten vill du ingen hjälp ha. Du bara inbillar dig, att ditt lidande är det tungsta på jorden. Men det finns väl andra, som har haft det värre än du" (111).

5 kommentarer:

Snäckornas sjö sa...

Vilken bra idé att ha allt samlat. Ibland stöter man på tänkvärda ord som man vill minnas. Hmmm...ska nog börja göra samma sak och skriva ner det jag tycker om.

BRITTEN sa...

JAG HAR OCKSÅ EN LITEN RÖD BOK DÄR JAG SAMLAT MINA FAVORITDIKTER...DET VAR VÄLDIGT VACKRA ORD DU BJÖD PÅ I KVÄLL..

KRAM / BRITTEN

BRITTEN sa...

JAG HAR OCKSÅ EN LITEN RÖD BOK DÄR JAG SAMLAT MINA FAVORITDIKTER...DET VAR VÄLDIGT VACKRA ORD DU BJÖD PÅ I KVÄLL..

KRAM / BRITTEN

Spectatia sa...

Åh, men visst säger hon mycket fint, Selma! :-)

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Ser att fler brukar spara sina favoritstycken.. Någon gång ska jag göra det till ett projekt att scrappa dem, alltså dekorera in dem snyggt i ett officiellt album, som alla kan sitta och bläddra i....