Bokfemman v 4

Author: Amoroso / Etiketter: ,

Veckans bokfemma är språk!

* Mina första tankar går till Jane Austen. Hennes miljöer uppmanar till läsning; och ofta läser de högt och finner en mycket stor gemenskap ur EN ENDA BOK.

* Det är roligt med böcker där språket på något vis kommer att påverka huvudkaraktärernas egna handlingar. Ett exmpel är Gustav Flaubert och hans Madame Bovary. Emma är så dödligt uttråkad, och det enda som livar upp är hennes kärleksromaner utifrån vilka hon bygger upp fantasier om den perfekta mannen (långtifrån hennes egna tråkiga). Självklart går det åt skogen.
Cervantes Don Quijote har förläst sig på riddarromaner, och förmår knappt skilja väderkvarnar från verkligheten.

* Elfriede Jelinek är en riktig ordkonstnär. Hon laborerar med orden, varje sida är ett konststycke. Pianolärarinnan är ett litet mästerverk!

* Ibsens Gengångare är till stor del uppbyggd av dialoger. Sakta men säkert anar man stora konflikter genom bara små antydningar, nyanser i språket. Ingen uttalas men orden och språket känns oerhört laddat i detta drama.

* Fjodor Dostovjeskis Brott och straff, för att språket successivt bygger upp spänningen och vad som händer i människans inre.2 kommentarer:

britten sa...

jag har funderat på brott och straff faktiskt ..undrar om den kommer kanske på läsa listan ?

kram ha en trevlig kväll

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Det tycker jag! Det är en av de böcker som har givit mig mest någonsin! Vi har en av de tidigaste skildringarna på den klassiska förhörstekniken, att sakta men säkert "knäcka" en mördare.