Pianisten/ Pianolärarinnan Elfriede Jelinek

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,

I filmen Pianisten, som kom 2001 och som bygger på Elfriede Jelineks roman, gestaltas Erika Kohut av Isabelle Huppert.

Erica Kohut kunde inte själv bli någon stor konsertpianist, istället undervisar hon elever fast hon egentligen bettraktar dem som medelmåttor.
Privat så lever Erica lever tillsammans med sin dominanta mamma i ett närmast incestiöst förhållande. Hennes sexualitet har kvävts av hennes dominerande mamma och för att få utlopp för sina begär söker hon sig till Wiens utkanter, där hon går i sexbutiker eller iakktar prostituerade i deras arbete. Saker och ting kommer i sin rullning när en av hennes elever blir besatt av tanken att komma bakom hennes kyliga mur.

Filmen är fantastiskt, men jag rekommenderar starkt att även läsa boken. Jag kan ärligt säga att det tar tid att läsa Pianolärarinnan. Trots detta hör den till mina absoluta favoriter. Jag älskar böcker med en handling som är svårtolkad, och Jelinek skildrar alltid karaktärer i absurda situationer.

Pianolärarinnan är dock inte enbart en rå berättelse om kyla och kvinnlig masochism. Hon är en SPRÅKKONSTNÄR. Det var bland annat för detta som hon fick nobelpriset i litteratur 2004. Varje sida i hennes böcker är som ett konstblad, och varje mening poesi (den svarta boken används så aktivt att det ibland tar flera minuter att passera en sida :-)

Detta kanske inte alla håller med mig om men enligt min mening har Jelinek en bitter och ironisk humor som inte går av för hackor. Jag tror föresten att Jelinek hade uppskattat ett möte med Lagerlöfs Fru Sorg..:-)

Det intressanta är också författarens eget liv, social fobi och inte minst det faktum att hon i intervjuer uppgett att hon faktiskt lever tillsammans med sin egen mamma halvårsvis, det andra med sin make.

Det ni.

8 kommentarer:

britten sa...

å du ger mig sån lust och inspiration till att läsa...
vill redan nu önska dig en trevlig helg

kram

Spectatia sa...

Istämmer. Nu blev jag för första gången nyfiken på Jelinek.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Jag tycker hon är otrolig, och hon blir om möjligt ännu mer intressant eftersom alla blir så upprörda över vad hon skriver!

Ango sa...

Det här var en bok som ska upp på min "vill-läsa-lista". Den låter väldigt, väldigt intressant!

Tack snälla du för awarden! Den värmde verkligen!

Kram
/Ango

Fröken Bokmal sa...

Blir lite nyfiken på att se filmen, men författaren vill jag nog helst slippa läsa...har fått dåliga vibbar av saker jag läst om/kring henne.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Ango: Den är du värd!

Fröken Bokmal: Fast en liten mild varning; filmen är minst lika sjuk som boken! Men ååååh så sevärd, en av de bästa jag sett.

M sa...

Vilken fantastisk beskrivning! Blir jätteintresserad av att läsa boken nu på en gång! :-)

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

M: tack!! Vad roligt att du kommenterade, nu hittade jag till din blogg! Vad roligt!