En herrgårdssägen Selma Lagerlöf

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


Nu har jag kommit igång med Theresans utmaning! Vi ska läsa fem nobelpristagare under 2008.

En herrgårdssägen handlar om Gunnar Hede, som tappar förståndet och blir galen. och om unga Ingrid, som läker hans själ. Så här skriver Adlibris "I kampen mellan det och och det goda visar Selma Lagerlöf prov på en djup psykologisk insikt vilket gör " En herrhårdssägen" till en av hennes mest helgjutna verk."

När jag bloggade runt för att se vad andra skriver om En herrgårdssägen så är det som att läsa om helt olika böcker. Min känsla är också att boken har flera olika motiv och kan läsas ur säkert lika många perspektiv som det finns människor att tolka boken. Vilka motiv finner ni?

Utifrån Gunnars perspektiv känner jag att fiolen kan stå som en symbol för många saker, och att fiolen utgör en cirkelkomposition i boken. Fiolen kan vara hans jag, endast men fiolen i hand känner sig Gunnar stark som människa. Fiolen kan också symbolisera konsten eller friheten, beröva människan konsten eller friheten och du driver den till galenskap. Gunnar är en musikalisk person, i början av boken mår han bra och utövar det han tycker om mest- musiken! Plötsligt en dag får han veta att hans föräldrargård är i fara, på något vis måste han tjäna pengar. Han tvingas ge upp det han brinner för- sakta men säkert kommer galenskapen. I slutet är det samma fiol som läker och helar honom. På något vis har vi alltid temat- passionen.
För Ingrid är passionen kärleken. Hon som så många andra tonårsflickor fantiserar om sin egen död. En dag blir hon sjuk, och alla tror att hon är död. Hon begravs levande och vill egentligen inte leva förrän hon hör Gunnar spela på sin fiol. Han väcker henne och hjälper henne upp från sin grav (sitt inre mörker, sin depression?). Genom att iakktta sina anhöriga får hon insikt om att ingen egentligen tyckt om henne. Allt hon vill är att bli älskad. Hon ser något bakom Gunnar- hon ser någotbakom all denna galenskap (som för övrigt är väldigt komiskt skildrad, Gunnar har ett stort mått av självmedvetenhet).

Jag är också tacksam för att jag fick komma i kontakt med Fru Sorg. Det är en bitter träffsäker kvinna helt i min smak :-) Till synes en gumma men när man tittar närmare på henne ser hon ut att vara ett listigt djur. I boken gör hon sitt bästa för att få folk att se det eländiga i deras livssituation. Hennes livmotto är alltid att uppmuntra folk att tänka i negativa banor. Läs den här dialogen, hämtad från Runberg

"»Allting är sig likt här på gården?» sade hon.
»Ja, nådig fru Sorg», sade jungfru Stava.
»Ni ha inte planterat några blommor eller satt om några träd? Ni ha inte lagat bron eller skyfflat bort ogräset ur allen?»
»Nej, nådig fru.»
»Det är alldeles, som det skall vara», sade den nådiga frun.
»Ni ha väl inte vågat er på att försöka finna reda på malmådern eller att hugga undan skogen, då den vill växa ner i åkern?»
»Nej, nådig fru.»
»Och inte rensat upp brunnarna?»
»Nej, inte rensat upp brunnarna.»
»Här är ett gott ställe», sade fru Sorg, »här trivs jag bra. Om några år skall här vara så, att mina fåglar kunna få bo i hela huset. Ni är mycket snäll mot mina fåglar, jungfru.
Jungfrun neg ödmjukt vid berömmet. "

Jag älskar intressanta människor. vilken bok, vilket språk och vilket otroligt innehåll! Min lilla svarta bok användes flitigt kan jag säga. Har inte Fru sorg sköna likheter med Eddy och Patsy (Helt hysteriskt) och Mia och Klara (aktuella på SVT) så säg?

3 kommentarer:

Theresan sa...

Jodå , jag har kommit en bit på Lagerlöf, men har så många läsprojekt igång för tillfället. Men det kommer recension så fort jag läst klart den! Röda rummet ska jag låna av svärfar. Tror att han har den. Ska dit en runda nu ngn dag! =)

britten sa...

Oj vad mycket böcker du hunnit läsa...jag har precis börjat med röda rummet nu..har haft problem med ögonen ett tag...spännand een del an dom böcker du berättar om blir jag nyfiken på


Stor kram till dig

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Theresan: Ja, det är lätt att de hopar sig de där läsprojekten. Min hög växer för varje dag, förstår inte varför den aldrig tar slut :-)

Britten_ Ska bli spännande att höra vad du tycker sedan, har också precis börjat. Läser Värmebölja lite vid sidan av, behövde något "lättsmält" att varva med.. !