Nu släpps äntligen TV serien Svenska hjärtan från 1987 på DVD. Den 19 mars beräknas första säsongen komma, med åtta avsnitt!
Serien handlade om några grannar som bodde i ett radhusområde, där alla kände alla och intrigerna tätnade. Jag blir såååå nostalgisk! Längtar redan! Har förhandsbokat mitt ex. Vem minns inte när Torsten var ute och klippte gräsmattan en kall och snöig vinternatt efter att fått reda på att frugan varit otrogen?
Bokfemman v 5
Author: Amoroso / Etiketter: BokfemmanJane Austen- Stolhtet och fördom
Stolthet och fördom kommer även på min lista. Allt stämmer, miljön, personerna! Inget går upp emot versionen som gjordes 1995, med Colin Forth som Mr. Darcy.
Inger Alfven- Judiths teater-
Den här filmatiserades och visades på SVT en gång i tiden. Serien handlade om Judith som inledde ett förhållande med en betydligt äldre man, som senare också visade sig ha haft ett förhållande med hennes mor. Omgivningen var mycket kritiska till deras förhållande,
och Judith insjuknade så småningom i en psykos. Fantastiskt serie med Rebecka Hemse, Marika Lagercrantz och Peter Andersson i huvudrollerna. Längtar något otroligt efter att få se denna serie igen! Önskar att den gick att köpa.
Elfriede Jelinek- Pianolärarinnan
Sjuk, sjukare sjukast. Sammanfattning av bok + film (se tidigare inlägg)
Vilhelm Moberg- Serien om Utvandrarna
Jag älskar filmatiseringen och böckerna, kan läsa dem om och om igen!
Stephen King- Lida
Tack Malin för ännu en trevlig bokfemma!
Ny bok Linda Olsson!
Author: Amoroso / Etiketter: Olsson LindaPianisten/ Pianolärarinnan Elfriede Jelinek
Author: Amoroso / Etiketter: 2008, Filmtips, Jelinek Elfriede, Nobelpristagare I filmen Pianisten, som kom 2001 och som bygger på Elfriede Jelineks roman, gestaltas Erika Kohut av Isabelle Huppert.
Erica Kohut kunde inte själv bli någon stor konsertpianist, istället undervisar hon elever fast hon egentligen bettraktar dem som medelmåttor.
Privat så lever Erica lever tillsammans med sin dominanta mamma i ett närmast incestiöst förhållande. Hennes sexualitet har kvävts av hennes dominerande mamma och för att få utlopp för sina begär söker hon sig till Wiens utkanter, där hon går i sexbutiker eller iakktar prostituerade i deras arbete. Saker och ting kommer i sin rullning när en av hennes elever blir besatt av tanken att komma bakom hennes kyliga mur.
Filmen är fantastiskt, men jag rekommenderar starkt att även läsa boken. Jag kan ärligt säga att det tar tid att läsa Pianolärarinnan. Trots detta hör den till mina absoluta favoriter. Jag älskar böcker med en handling som är svårtolkad, och Jelinek skildrar alltid karaktärer i absurda situationer.
Pianolärarinnan är dock inte enbart en rå berättelse om kyla och kvinnlig masochism. Hon är en SPRÅKKONSTNÄR. Det var bland annat för detta som hon fick nobelpriset i litteratur 2004. Varje sida i hennes böcker är som ett konstblad, och varje mening poesi (den svarta boken används så aktivt att det ibland tar flera minuter att passera en sida :-)
Detta kanske inte alla håller med mig om men enligt min mening har Jelinek en bitter och ironisk humor som inte går av för hackor. Jag tror föresten att Jelinek hade uppskattat ett möte med Lagerlöfs Fru Sorg..:-)
Det intressanta är också författarens eget liv, social fobi och inte minst det faktum att hon i intervjuer uppgett att hon faktiskt lever tillsammans med sin egen mamma halvårsvis, det andra med sin make.
Det ni.
Veckans bokfemma är språk!
* Mina första tankar går till Jane Austen. Hennes miljöer uppmanar till läsning; och ofta läser de högt och finner en mycket stor gemenskap ur EN ENDA BOK.
* Det är roligt med böcker där språket på något vis kommer att påverka huvudkaraktärernas egna handlingar. Ett exmpel är Gustav Flaubert och hans Madame Bovary. Emma är så dödligt uttråkad, och det enda som livar upp är hennes kärleksromaner utifrån vilka hon bygger upp fantasier om den perfekta mannen (långtifrån hennes egna tråkiga). Självklart går det åt skogen.
Cervantes Don Quijote har förläst sig på riddarromaner, och förmår knappt skilja väderkvarnar från verkligheten.
* Elfriede Jelinek är en riktig ordkonstnär. Hon laborerar med orden, varje sida är ett konststycke. Pianolärarinnan är ett litet mästerverk!
* Ibsens Gengångare är till stor del uppbyggd av dialoger. Sakta men säkert anar man stora konflikter genom bara små antydningar, nyanser i språket. Ingen uttalas men orden och språket känns oerhört laddat i detta drama.
* Fjodor Dostovjeskis Brott och straff, för att språket successivt bygger upp spänningen och vad som händer i människans inre.
Stundande natten är inte alls tung att läsa, trots sitt svåra ämne. Wijkmark håller en ibland smått ironisk ton, det är svårt att dö, men kanske lika svårt att stå bredvid. Jag läste lite till, och sakta men säkert flyter de båda motiven ihop och blir ett. I slutet rör sig Hasse i ett drömlikt svävande tillstånd mellan fantasi, litteratur och verklighet. Språket blir mer diffust och svävande, mot det enkla i inledningen.
Kvinnornas roller, allrahelst sköterskan Angelas roll, kom att beröra mig djupt; kvinnans mjuka överlämnande av den borttynande mannen in i döden.
Röda rummet August Strindberg
Author: Amoroso / Etiketter: 2008, Citat, Klassikerns år 2008, Strindberg AugustBoken får mig främst att tänka på människans personliga ideal, även om jag knappt får ihop vem som står för vilka i boken. Arvid vill bli stor författare och förmår inte sälja sig till förläggare och skriva vad de vill ha. Ygberg däremot, han lyckas och kommer upp sig i samhället, genom att ta de jobb som Arvid vägrar. Men följer han sina ideal och spelar idealen någon roll när han ändå kommit upp sig i samhället?
Desto mer intressant är tankar om samhället och om äktenskapet. Här framkommer tankar om att kärleken inte ska "bojas"! För äktenskapet inkränktar ju också på friheten?
barnuppfostringshjälp" (158). Sammanfattning:"Älska som fåglarna utan tanke på bosättning" (158).
Apropå religion
Apropå livsmotto?
Apropå kampen mellan könen
Nu är jag jättenyfiken hur det går för alla er andra som försöker (hoppsan, hårda ord) ta sig igenom Röda rummet. Vad tycker ni?

Så här tycker vi andra som har läst Röda rummet:
Poppins trädgård
Kerstins krumelurer
Bokmamman
Camillas blogg
Ute och Inne
Jag blir alldeles varm i hjärtat. Efter två fullständigt utmattande dagar i verkligheten stiger jag in i min blogg och finner två awards.
Senast lästa bok: Röda Rummet. Så var man igenom den. Bloggar om den snart.
Senaste boken jag lämnade oläst efter några sidor: Rysk dagbok av Anna Politkovskaja. Den verkar sååå intressant men jag orkar inte ta igenom den just nu. Behöver något enkelt att läsa efter alla klassiker :-)
Senast skänkta bok: Flyga Drake av Khaled Hosseini, den ska ju vara sååå bra. Passade på att skänka en till mig själv också.
Senaste filmen jag sett som bygger på en bok: Jindabyne, som bygger på novellen "So Much Water So Close to Home" (Med så mycket vatten inpå knutarna) av Raymond Carver. Ska blogga om den också.
Tack Malin för en alltid lika trevlig bokfemma!
Äntligen en författare som lyckas hålla sig i samma ålder som sina karaktärer. Jag tror faktiskt att många femtonåringar skulle säga att Martin Jern FÖRSTÅR DEM! Han är på deras nivå, alltifrån språket, prylarna till dramatiken kring det stora spelet mellan innegängen och de som helst av allt vill dra något gammalt över sig. Aron är femton år, och finns egentligen inte på skolan. Han super inte, röker inte och umgås helst med sin skejtbord. Fast de snygga tjejerna tittar han gärna på. Fast att närma sig dem? Nono. Med en hejdlös blandning av humor och allvar börjar det faktiskt hända saker för Aron... Detta är en bok som känns klockren att rekommendera till högstadiekillar, inte minst de som inte läser annars.
Om att utvecklas
"Den som kommer direkt ur graven, tänker milda och ljusa tankar om allt, som lever och rör sig på jordytan" (s.42)
Litterär "leksak"
Author: Amoroso / Etiketter: Allmänt om böckerSamma leksak finns på Fragrence, fast där handlar det om parfymer. Också väldigt användbart :-)
En herrgårdssägen Selma Lagerlöf
Author: Amoroso / Etiketter: 2008, Lagerlöf Selma, Nobelpristagare, Theresans utmaningEn herrgårdssägen handlar om Gunnar Hede, som tappar förståndet och blir galen. och om unga Ingrid, som läker hans själ. Så här skriver Adlibris "I kampen mellan det och och det goda visar Selma Lagerlöf prov på en djup psykologisk insikt vilket gör " En herrhårdssägen" till en av hennes mest helgjutna verk."
När jag bloggade runt för att se vad andra skriver om En herrgårdssägen så är det som att läsa om helt olika böcker. Min känsla är också att boken har flera olika motiv och kan läsas ur säkert lika många perspektiv som det finns människor att tolka boken. Vilka motiv finner ni?
Utifrån Gunnars perspektiv känner jag att fiolen kan stå som en symbol för många saker, och att fiolen utgör en cirkelkomposition i boken. Fiolen kan vara hans jag, endast men fiolen i hand känner sig Gunnar stark som människa. Fiolen kan också symbolisera konsten eller friheten, beröva människan konsten eller friheten och du driver den till galenskap. Gunnar är en musikalisk person, i början av boken mår han bra och utövar det han tycker om mest- musiken! Plötsligt en dag får han veta att hans föräldrargård är i fara, på något vis måste han tjäna pengar. Han tvingas ge upp det han brinner för- sakta men säkert kommer galenskapen. I slutet är det samma fiol som läker och helar honom. På något vis har vi alltid temat- passionen.
Jag är också tacksam för att jag fick komma i kontakt med Fru Sorg. Det är en bitter träffsäker kvinna helt i min smak :-) Till synes en gumma men när man tittar närmare på henne ser hon ut att vara ett listigt djur. I boken gör hon sitt bästa för att få folk att se det eländiga i deras livssituation. Hennes livmotto är alltid att uppmuntra folk att tänka i negativa banor. Läs den här dialogen, hämtad från Runberg
"»Allting är sig likt här på gården?» sade hon.
Jag älskar intressanta människor. vilken bok, vilket språk och vilket otroligt innehåll! Min lilla svarta bok användes flitigt kan jag säga. Har inte Fru sorg sköna likheter med Eddy och Patsy (Helt hysteriskt) och Mia och Klara (aktuella på SVT) så säg?
Fantastisk story! Tyvärr känns berättarperspektiven så röriga, att det tidvis tar udden av den fantastiska berättelsen. Först de sista hundra sidorna hittade jag en balans, när intrigen kändes klar och tydlig blev det möjligt att förstå vem berättarna var. Alla som är intresserade av att få en inblick i den gamla psykiatrin, alltså hur den kan ha sett ut innan den stora psykiatrireformen (då alla skulle flytta ut i egna boenden) kan ha stor behållning av att läsa den här boken.
Krigets färger Arkadij Babtjenko
Author: Amoroso / Etiketter: 2008, Babtjenko Arkadij, Facklitteratur, Litteratur från ÖstTänk er att skickas ut i kriget som artonåring. Detta händer ryssen Arkadij Babtjenko, som i sin omtalade bok Krigets färger skriver om sina upplevelser av kriget i Tjetjenien. Varje dag är en kamp för att överleva. De skadas för livet i striderna med den tjejtenska gerillan. Även på den egna sidan är det en hierarki som är svår att förstå, då veteranerna tar ut sin vrede på de värnpliktiga, genom misshandel och utpressning.
"På vår front finns inget broderskap. Remarque ljög. Nu värmer vi varandra med värmen från våra kroppar, men vi är ändå helt ensamma. Det enda som binder oss samman är kriget. Dödandet av människor och kamraternas död. I framtiden kommer vi inte att vilja träffa varandra. Vi känner det redan: det är tungt att träffa en människa som känt dig när du var ett djur, att le och klappa honom på axeln. Vi tycker inte om varandra. Kärlek, tillgivenhet- de orden är inte av den här världen. Känslan som vi hyser för varandra står högre än kärleken, men den är omöjlig att beskriva, på ryska finns helt enlelt inga begrepp för tillgivenheten mellan två varelser sm ör dömda att dö tillsammans- den känslan är bara möjlig här" (Babtjenko 2007, s. 200).
Jag undrar vad det gör med en människa att befinna sig i krig. Jag undrar hur de stänger av sitt inre för att kunna döda och se andra försvinna? Det som jag upplever att Babtjenko inte förmår skriva om, är hur han själv dödar människor. Han kan ge väldigt levande beskrivningar av hur hans vänner tas ifrån honom, men när det gäller de egna handlingarna blir distansen tydlig.
Harrison Flowers
Author: Amoroso / Etiketter: Filmtips
Fick ett tips från en annan bloggare om Harrison flowers (1992), en "krigsfilm" som talade direkt till hjärtat! Den handlar om en prisbelönt fotograf som rör sig i krigshärjade konfliktområden. När han är ute på ett uppdrag i forna Jugoslavien, så försvinner han. Alla tror att han är död. Hans fru vägrar acceptera det, och beger sig till kriget för att leta efter honom. Lite väl amerikanskt och romantiskt över det sistnämnda, men filmen VINNER för att den visar krig bakom kulisserna.
Vi får kriget bevittnat genom en kvinnas ögon, utan pumpade inoljade killar med armebälten som måste bränna av coola kommenterar för varje människa de har ihjäl. Det är en krigsfilm som inte fokuserar på själva dödandet, utan på det lidande som krig orsakar. Något så naket och verklighetstroget har jag aldrig tidigare sett.
Litterära nyårslöften 2008
Author: Amoroso / Etiketter: Allmänt om böcker* Läsa sex klassiker enligt utmaningen Klassikerns år
* Läsa böcker av fem nobelpristagare, Theresans utmaning
* Delta i fler bokfemman- omgångar
* Jag ska skriva ner alla böcker jag läser
* Jag ska försöka blogga om alla böcker jag läser.
* Jag ska köpa min topp fem lista från 2007 som inbundna
* Skaffa Mobergs serie om Utvandrarna
* Köpa hem alla Marie Hermansons böcker
Sådärja. Någorlunda realistiska löften får vi hoppas :-)
Klassikerns år 2008 v.1
Author: Amoroso / Etiketter: Klassikerns år 2008
2008 kan bli en klassikernas år. Jag tänker ge mig i kast med några av de klassiska verken, och om ni vill får ni hänga med. Jag tänker presentera en klassiker varannan månad. Det är alltid roligare att ge sig i kast med de stora verken om man vet att det finns andra därute som vill diskutera dem! Har ni egna önskemål om klassiker som måste läsas? Maila mig, adress finns under kontakta mig.
Ge en kommentar under mitt inlägg om ni vill anta utmaningen. Skriv sedan om boken i er blogg när ni har läst den (eller här, om ni hellre föredrar det, alternativt inte har någon egen blogg!) Sprid gärna ut att år 2008 kan bli ett klassikerns år, ju fler som nappar desto roligare?! Låna gärna min bild och länka hit!
Först ut för januari månad blir - Röda rummet av Strindberg
Behöver nog ingen närmare presentation? Jag tror att det är fler än jag som sagt "nu måste jag verkligen läsa den" efter att ha sett August i SVT med Jonas Karlsson i huvudrollen under julhelgen.