Ursprungets eld Emmanuel Dongala

Author: Amoroso / Etiketter: , ,

Årets bok! Ska du bara läsa en bok i år, eller för all del, bara en enda bok av en afrikansk författare, så läs då Ursprungets eld.
På samma gång en generationsroman som en levande skildring av modern afrikansk historia, sedd genom en mans ögon under kolonialtiden.

Vi lär känna Mandala Mankunku som föds i sin hemby i Kongo-Brazzavilles, som ännu inte är invaderad av "främlingar". Han växer upp i en oförstörd miljö där folktron, förfäderna och naturen är närvarande i varje ögonblick. Sedan kommer främlingen och tränger sig in, rubbar balansen med hot, våld och löften om en annan framtid.

Ursprungets eld är en roman om hur vetenskapen, på gott och ont blir en del av människan och hur hon formar sitt liv utifrån denna. Hur vetenskapen, infrastrukturen leder till andra krav och livsvillkor, hur pengar och utbildning blir nödvändigt för att vara del av ett samhälle. Vi ser ett modernt samhälle växa fram under våld. Där status och rikedom för en man plötsligt inte bara blir familj, utan hög inkomst och materiella stausprylar.

När han en dag berättar för den yngre generationen om tiden som varit, ser han i dem att det förflutna är lika avlägset som de tankar han själv en gång kämpade för. Det är även en roman om åldrande. Samtidigt är det en roman om att finna sitt livs mening, kärnan med vår existens. Jag har helt enkelt aldrig läst en roman som så vackert förmedlar mänskliga värden, om hur kunskap och vetenskap kan stå sida vid sida intill visdom och djupt rotade erfarenheter i en tusenårig kultur.

Jag hoppas att Emmanuel Dongala någon gång får nobelpriset för denna roman som så storartat och lättillgängligt förmedlar modern afrikansk historia. Fast det är klart, varje gång en afrikansk författare bedöms som storartad jämförs den alltid med Achebe. Så är det då inte dags att se till att ge Achebe det där nobelpriset i år, så att vi sedan kan bana väg för hans efterföljare?

0 kommentarer: