Månadens nobelpristagare 2001 V.S. Naipaul

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Motivering till Nobelpriset:

”för att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro”.

Om författaren:

Naipaul är en Västindisk författare med indiskt ursprung: född i Trinidad. Från 18 års ålder har han bott i England, då han inte gjorde någon av sina många resor. Så här berättar han själv om sitt skrivande:

"När jag blev författare började jag skriva om de där mörka kartfläckarna som omgav mig som barn. Landet, urinvånarna, Den nya världen, kolonin, historien, Indien, den muslimska världen som jag också kände mig besläktad med, Afrika och sedan England, där jag satt och arbetade. Det var det jag menade när jag sa att mina böcker vilar på varandra och att jag är summan av mina böcker" (Ur nobelföreläsningen sid 9)

Alex tipsar om flera mycket intressanta verk.

Ankomstens gåta är en självbiografisk betraktelse där Naipaul väver samman barndomsminnen från Trinidad med den "exotiska" hemkänslan i Sydenglands urgamla odlingslandskap.

Ofta skriver han om den enskilda människans situation i bakgrund mot det korrupterade samhället, t.ex i romanen Ett hus åt Mr Biswas.

I Bland de rättrogna och i uppföljaren Bortom tron gör han en kritisk granskning av den muslimska fundamentalismen. Sedan finns det flera reseskildringar från föräldrarnas hemland; Indien. Ett land i mörker, Indien - En sårad civilisation och Indien - Raseri och revolt. I senare verk har han skärskådat kolonialismens effekter och den nya nationalismens dilemma i tredje världen.

Där floden flyter förbi

Jag valde att läsa Där floden flyter förbi eftersom den sades vara en roman i Joseph Conrad anda. Den överaskade mig på många vis. Jag har nog aldrig tidigare läst någon roman med så uttalade teman om tillhörighet och kulturell identitet.

Bokens huvudperson Salim är inte afrikan, utan indier. Hans släkt har i generationer idkat handel över Indiska Oceanien. Den lilla afrikanska byn som han beger sig till, var under kolonialtiden ett stort handelscentrum. Nu är allt under uppbyggnad. Temat i boken är "det nya Afrika", och i Joseph Conrad anda finns det obegränsat med underfattade undermeningar om "dem" och "den store mannen" etc. Gamla traditioner sätts till sin spets och ifrågasätts. För många kan Där floden flyter förbi, säkert vara ganska provocerande? Den sätter i alla fall igång tankarna. Precis som Aron kommer jag också på flera ställen att tänka på Le Clézios verk.
"Det finns kanske några få delar av världen- döda länder eller trygga och passerade- där människor kan vårda sig om det förflutna och tänka sig att deras efterkommande ska ärva möbler och porslin. Sådant kanske man kan göra i Sverige eller i Kanada. Någon lantlig provins i Frankrike full av halvidioter i slott; någon söndervittrande indisk palatsstad, eller någon död kolonialstad i något hopplöst sydamerikanskt land. På alla andra ställen befinner sig människorna i rörelse, världen är i rörelse, och det förflutna kan bara ge smärta" (136)

Tidningar skriver:
DN, GP,

Bloggare skriver om Naipaul:

2 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Hej, jag tänkte läsa In a free state som vann Bookerpriset 1971. När jag letade den på Bokus hittade jag ingen bra upplaga. Gissa hur glad jag blev när jag upptäckte att den fanns översatt och till en billig penning på Bokbörsen. Visa mig min fiende kom hem till mig med posten igår, med osprättade sidor, häftigt!

Amoroso sa...

Oh länge leve Bokbörsen!!