Rim på liv och död Amos Oz

Author: Amoroso / Etiketter: ,

""Detta är ingen vanlig bok, det är en exceptionell bok. Det är en bok om hur en bok föds och om hur en bok skrivs. Det är en bok om skrivprocessen. Och jag vet inte om läsarna kommer att finna det lättsmält, svårt, märkligt, lockande eller motbjudande att läsa en bok om hur en bok skrivs."

Huvudpersonen i Rim på liv och död, är just författare. Han har nyss hållit ett föredrag om sin nya bok och bombaderas av frågor. Hur finner han sin inspiration? Hur vill han påverka sina läsare och vad menade egentligen den där huvudkaraktären?
Efter föredraget vandrar han omkring på Tel Avivs gator, och lliksom släpper in oss i en författares tankar. Vi ser honom iaktta, och prova sig fram, långsamt byggs det upp hela berättelser kring de personer han träffar. En tillvaro med många möjligheter, men kanske också en viss ensamhet?

"Han tyngs av skamkänslor och förvirring, eftersom han observerar dem alla på avstånd, från kulisserna, som om de existerar bara för att han ska kunna använda sig av dem i sina böcker. Och skamkänslorna åtföljs av en djup sorg över att han alltid står utanför, att han aldrig kan komma någon inpå livet eller låta sig kommas inpå livet, att han ständigt har huvudet begravt under fotografens gamla svarta duk" (96).

Det är en bok om skapandet och kanske också krisen som kommer med denna?

"Att skriva om sådant som finns, att försöka fånga en färg eller lukt eller ett ljud i ord är lite som att spela Schubert när Schubert själv sitter i salongenoch kanske hånskrattar i mörkret" (97).

Språket är vackert, lågmält och lättillgängligt. Värdig nobelprisvinnare? Vad säger ni?

2 kommentarer:

snowflake sa...

Jag har precis läst Samma hav och jo, jag tycker han är värdig.
Även i Samma hav fanns det förresten en berättare, alltså som refererades till som "berättaren".

Amoroso sa...

Den är jag också nyfiken på.. Har du läst fler av honom?