Fahrenheit 451 Ray Bradbury

Author: Amoroso / Etiketter: , ,

En science fiction klassiker från 1950 talet som utspelar sig i framtiden. Huvudkaraktären Montag är brandsoldat. Han bränner böcker, liksom alla andra brandmän som har samma uppdrag. Det finns en handskriven lista över alla böcker som finns kvar i samhället, och de ska förstöras! Det är förbjudet att läsa böcker. För många år sedan kretsade nämligen allt i samhället kring upplevelser, krav och måsten. Böckerna blev till slut det som bröt ner folk istället för att lyfta dem.

”En bok är detsamma som en laddad bössa i huset bredvid. Bränn den. Ta skotten ur vapnet. Tukta människans sinne” .

Receptet för ett lyckligare liv är avhållsamhet! Böcker har ingenting att säga eller lära ut eftersom det handlar om folk som inte existerar.

Montag kommer i kontakt med en grupp revolterande som lär sig böcker utantill. De är av en helt annan åsikt än övriga samhället. Montag läser en förbjuden bok på prov och tvingas med ens att omvärdera allt han (och hela samhället) står för.

1 kommentarer:

britten sa...

Tack för att du påminnde mig om en rutin som vi glömt...Vi brukade också laga och bjuda varandra på 3rättersmiddag...Det ska återupptas i höst var så säker....tack för det och tack för mycket annat också...kram