Michael En ungdomsbok för det infantila samhället Elfriede Jelinek

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


Jag är ett inbitet Jelinek fan, gillar hennes ironi och poetiska förvrängningar av verkligheten. Michael är den bok som jag hittills haft svårast att förstå. Detta borde göra mig ännu mer intresserad, men märkligt nog lyckas hon inte locka mig in i fördärvet denna gång.

Alla Jelineks tidigare böcker har följt någon form av huvudpersoner, och deras utvecklingar, kort sagt en handling. I Michael får vem som helst ordet, när som helst, personer från samtidens tragik och krav.
Vi möter kontorspraktikanterna Ingrid och Gerda som strikt följer alla samhällets ideal. Vi har Gerda som fantiserar om chefen herr Koester (som egentligen bara ser ner på henne och behandlar henne illa).

Ofta sätter sig Jelinek på sina höga hästar genom att inleda ett stycke med något ironiskt vackert och ömsint såsom "Kära underbara små läsare", för att därefter måla upp en lycklig bild av romantik och sprudlande lycka. Därefter roar hon sig med att spräcka bubblan med allt vad hon är värd. Konstnärligt och stilistiskt säkert.
Det är berättarperspektiven som förvirrar, vem säger vad, vem står för vad? Eller är det kanske en del av vårt förvirrade samhälle att inget ska förstås?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Hur går det med Söner och älskande? Jag läser den ju på engelska och det är jobbigare än jag trodde, för versionen är en Penguins Wordsworthklassiker som är helt i original och engelskan är ofta skriven på slang så det är svårt att förstå. Särskilt det som pappan säger måste jag läsa om flera gånger för att fatta =)

britten sa...

måste försöka läsa nåt av henne...ha en trevlig och fin och solig helg