ABC Ida Jessen

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Det brukar ju heta "Varför går hon inte?". Med Ida Jessens prisade roman ABC så blir frågan istället Varför går HAN inte? Jag tror minsann att Ida Jessen medvetet dragit det hela till sin spets genom att växla perspektiven.

En man drömmer om kärleken, och en dag träffar han en fantastisk kvinna. Tillsammans ska de skaffa allt det där. De flyttar ihop. Han ser eller vill inte se några varningssignaler. Plötsligt börjar kvinnan visa helt andra sidor, hon kan vara elak, konspiratorisk och manipulerande. Hon börjar ta över hans liv. Otroligt intressant skildring av kvinnans våld, som säkert kan ta sig sådana här former, istället för det fysiska våldet som kanske är vanligare bland män.
För alla som är intresserade av psykiatri så har vi också en otroligt stark skildring av personlighetsstörningen och hur svårt det är för de drabbade att fungera i relationer.

Nytt, befriande och som sagt väldigt provocerande.

6 kommentarer:

beas barnslikheter sa...

*skriver upp på "Att läsa" listan*

Annorlunda och välkommen vinkling.

Kram Bea

Therese sa...

Den här boken har jag med i bokhyllan. Inte läst den ännu. Blir nog Bödeln för mig med tror jag av Lagerkvist. Värre blir det nog att få tag på DH Laerence.. Ska till bibblan i em och kika om de kan ta hem den på ngt sätt!! =)

Bokmoster sa...

Kul, jag har också läst ABC. Och jag gillade den!

britten sa...

Har letat efter månadens klassiker ett tag utan reultat ..uppe på akademibokhandeln visste dom inte vad jag menade..

kram / hoppas du har det bra

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Britten: Gör du som Therese Britten, kika in på bibblan så beställer de säkert hem den om de inte har den i sitt eget utbud!!

Ivana Eklund sa...

Nu är jag riktigt sugen på ABC. Ska spänna ögonen i den redan i helgen.