Ibland bara måste man David Lethanen

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Där jag arbetar kom det fram en flicka och nästan ursäktade sig för att hon ville låna en viss bok. "Detta är ju en homosexuell bok".. sa hon urskuldande. Och det är 2008.

Detta gjorde mig nästan upprörd och därav dagens boktips. Här är härlig queer litteratur för såväl högstadie som gymnasieungdomar där inte huvudtemat är "Hjälp, kan jag vara gay? Boken går ut på att acceptera mig själv". Jag tror att detta är den första queerbok för ungdomar som jag har läst, där alla kan känna igen sig, vare sig man blir intresserad av killar eller tjejer. Vet ni andra? Killarna i "Ibland bara måste man", har accepterat vilka de är för länge sedan. Här är det kärlek och romantik för hela slanten, förälskelser och förvecklingar hit och dit (som alla kan känna igen sig i). Härligt medryckande språk och ett stort plus för känslan som läsaren får att allting är möjligt.

Både flickan som kom till mig och Lethonens bok fick mig att fundera. Den mesta queerlitteraturen som jag har läst handlar om att komma ut ur garderoben. Har vi inte kommit längre? Föreställ er själva att alla kärleksromaner ni någonsin bläddrade i kretsade kring rädsla att tillåta sig att älska någon, och att huvudkaraktärerna i slutet av boken aldrig kommit längre än till att acceptera sin kärlek och möjligtvis påbörja något nytt tillsammans (på sidan 329)?

Fram för fler författare som Lethanen!

5 kommentarer:

Wickans värld sa...

Jag som hade antagit utmaningen att läsa klassiker o nobelpristagare... Måste erkänna att jag inte hunnit nåt av dem!! Vi har en sån bra bibliotekarie på skolan där jag jobbar, så jag har fullt upp med att läsa alla nya (ja, även de gamla) böcker hon köper in. Men det kommer en sommar...
Ha en trevlig påsk! Jag har lånat de två första böckerna "Systrar i jeans" av Ann Brashares som jag ska njuta av!!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Wickans värld: Skrattade gott åt ditt inlägg. Jag sitter här hemma med över 20 bibliotekslån. Och tror också på en sommar. För jag har nyss inhandlat alla Marie Hermansons böcker och ser fram emot att läsa dem i sträck under några lata sommarveckor (självklart med mycket sol) Hoppas du nappar på både klassiker och annat, härligt med bibliotekarier som inspirerar!

britten sa...

BRA INLÄGG ! hoppas du her en bra helg..här uppe var det 30 minuws i natt men i dag har solen flödat och snön gnistrat ..underbart..kram

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Britten: Låter alldeles underbart :-)

Bokomaten.. sa...

Du har så rätt, så rätt! Jag måste läsa den här (om vi har köpt in den? annars ligger den i inköpskorgen i eftermiddag!) och tipsa våra svensklärare på skolan till kärlekstemaomgångarna om den passar!