Madame Bovary Gustave Flaubert Ögats historia George Bataille

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Dags för sommarens klassiker. Jag tjuvstartar lite för det känns som om sommaren åtminstone är på väg när valborg är här? Denna gång kommer det att erbjudas två alternativ, antingen Madame Bovary av Gustave Flaubert (som många har önskat att vi ska läsa) eller Ögats historia av George Bataille.

Madame Bovary av Gustave Flaubert har kallats för den första moderna romanen. Den handlar om Emmas, och hennes äktenskap med Charles som hon är så innerligt trött på. Var detta verkligen allt hon ville få ut av livet? I romanerna läser hon om den stora passionen och alla andra som lever det fantastiska liv som hon själv saknar. Allteftersom tiden går skaffar hon sig älskare, för att leva ut drömmen om något annat. Väldigt varm och underhållande roman om splittringen mellan det vardagliga och drömmen om något annat. Till slut har Emma vävt in sig i så många lögner att ingenting längre är verkligt.

Ögats historia beskrivs som en av litteraturhistoriens stora svarta klassiker och gavs ut 1928. Förlaget Vertigo kallar sina böcker för "erotiska klassiker" men detta känns ganska absurt. Har själv provat att läsa Sade och hans bok De 120 dagarna i Sadom. Min uppfattning är att det inte handlar om någon slags "myserotik", snarare en insyn i en sjuk mans förvirrade tankar där sex blir makt. Utan att ha läst alltför mycket av Sade får jag upplevelsen att han försöker provvocera läsaren med alla medel han kommer på. En slags ordkastning på sandlådenivå. Jag läste aldrig färdigt den. De som är insatta, både i Sade och Bataille menar att den senare har skapat något mer. Sexualiteten är här förenad med individernas egen ångest och skam. Huvudpersonerna drivs mellan sina drifter, mellan njutning och död. Ögats historia ska alltså ha ha en större psykologisk skärpa. Det måste förstås nämnas att Bataille förstås inte heller var riktigt frisk när han skrev Ögats historia som en del i sin egen terapetutiska process... Det sägs
också att när Elfriede Jelinek bestämde sig för att skriva Lust så var hon fast medveten om att skriva någonting som var värre än Bataille! Självklart måste ju detta undersökas...

Låter någon lockande?12 kommentarer:

Karin A sa...

Svårt val! Den senare låter spännande men jag lägger nog ändå "min röst" på Madame Bovary...

Jag har just avslutat Röda rummet (får ta och recensera snart) och Söner och älskande ligger och väntar på mig! Trevlig valborg!

Karin A sa...

Läste precis vad du skrev om Röda rummet! Jag kände likadant när jag läste kommentarerna/efterorden...

Theresan sa...

Nu har jag skrivit om Söner och älskande på bloggen. Den fick hög poäng! =) När jag kommit ungefär halvvägs i boken förstod jag att den var delvis självbiografisk. Detta ställde handlingen i en helt annan dager tycker jag! =) Kommer förmodligen läsa fler av hans verk!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Karin: Säg till när du bloggat om den så lägger jag till dig på listan!!

Thereans: Kul att den fick så höga poäng! Vågar nästan lova att madame Bovary flyter på lika lätt, den känns på något vis oerhört modern.

britten sa...

å då får jag önska dig en härlig vecka....har ordnat cdn åt dig så maila mig adressen så har du lite go musik när du kommer hem..kram

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Britten så go du är! Mailar dig....

Kerstin sa...

Ska läsa lite om böckerna och sen välja! Det lutar dock åt Madame Bovary.

//Kerstin

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Kerstin; Ja den är underbar! Tror inte du blir besviken !

Therese sa...

Nu har jag läst Ögats historia. Sämsta jag läst på läääänge.. Hur f*n rent ut sagt kan sånt här kallas för klassiker?

britten sa...

det får nog bli den senare för mig också ..har ännu inte läst söner och älskande....och du VÄLKOMMEN HEM

Poppins sa...

Jag ska läsa om Mme Bovary, den andra boken lät lite för tung för mig.
kram

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Britten. Så Söt du är! Känns kul att vara hemma!

Therese: Kommer snart att lägga upp ett inlägg om såväl Ögats historia som Madame Bovary, du hakar väl på?