Tätt intill dagarna Mustafa Can

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


När döden kommer vill vi så gärna förstå. Vi vill så gärna veta vilka våra föräldrar egentligen var. Jag förstår verkligen Mustafas önskan. Hans mamma har fått cancer och ska snart dö. Han har känt henne hela sitt liv, men så som barn känner sina föräldrar. Han vill veta hur livet format henne, vad hon tänkt och känt, hur det varit att utvandra och komma till ett nytt land. Hur det formade att hennes första sju barn dog ifrån henne. Han vill känna henne inpå djupet, verkligen förstå för snart finns inga svar.

I flera månader vårdar de sin mamma hemma i lägenheten, familjemedlemmarna turas om att sitta. Det är en vacker skildring av vilka stora kulturella skillnader det finns i synen på äldre. Ska de stuvas in på avdelningar eller ska barnen ta hand om sina föräldrar, så som föräldrarna en gång tagit hand om dem?

Det är också en oerhört vacker skildring av utvandring. Mustafas mamma känner sig aldrig riktigt hemma i det nya landet. Hemma är hemma, bland olivlundarna och i byns gemenskap. Hon kan inte läsa och skriva och det blir en seger när hon slutligen lyckas skriva sin egen namnteckning. Köket känns bara skrämmande med alla moderniteter. Allt eftersom åren går rotar sig barnen, och det blir ännu mer avlägset att återvända "hem".

Här finnns också EN KÄRLEKSFÖRKLARING TILL BIBLIOTEKEN, läs 66-94

6 kommentarer:

britten sa...

ja det är en fin bok..har också läst den.
Ha en fin måndag nu

beas barnslikheter sa...

Alltid lika många underbara boktips. Hur har du tid att läsa alla underbara böcker. Den här boken verkar verkligen läsvärd och intressant. En annan jag blev sugen på att läsa är "Ur vulkanens mun"

Jag har huvudansvaret för biblioteket i vår skola, men jag har sällan tid att läsa, något jag tycker känns så tråkigt. Jag är liksom just nu på den nivån att jag "läser ikapp" Harry Potter, något som de allra flesta redan läst för lääänge sedan. Men så är det...jag ligger efter med alla självklara böcker och hinner inte vaska de där unika guldkornen som du verkar hitta här. Men det kommer en annan tid, andra möjligheter. Under tiden får jag ta del av böckerna i kortform av dig helt enkelt. :-)

Laila sa...

Jag har också läst Mustafa Cans bok om sin mamma. Hörde du hans radioprogram, när han var sommarpratare? Vilken kärleksförklaring till sin mamma!

Kerstin sa...

Boken är jättebra!
Jag blev otroligt imponerad av hans vackra språk.

//Kerstin

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Britten: tack söta du! Du har väl fullt upp med att smälta alla härliga upplevelser!!

Beas barnslikheter: Så tänker man alltid, en annan tid :-) Jag tänker inte att jag läser så mkt egentligen men det kanske jag gör, haha? Fast jag har inte heller läst Harry Potter, även om alla andra tycks ha gjort det. Undrar hur mkt vi missat ...?

Laila: Nej det missade jag helt!! Lyssnar aldrig på radio och har ingen som helst koll på vad som går!! Kan tänka mig att det var lika fantastiskt som själva boken??! Alla talar ju oerhört varmt om den här boken.

Kerstin sa...

Jag tragglar på med Sons and lovers. Jag kan ju inte ge upp när det var jag som föreslog boken =) Just nu har jag tagit mig igenom ca 75% så jag närmar mig slutet. Har dock skummat vissa avsnitt som varit alltför långtråkiga.

//Kerstin