Ur vulkanens mun Helena von Zweigbergk

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Fantastisk relationsroman, något av det starkaste jag läst! Anna och Mats åker till Sicilien en vecka, tillsammans med sina två barn, i tron på nystart. Men vad händer långt hemifrån när en familj tränger ihop sig på några få kvadrat? När ord vägs på guldsked och barnen går på nålar så att inte mamma och pappa ska bli osams? För de vet.

En otrolig roman där allas perspektiv får ytrymme. Under hela romanens gång går det att dra paraleller till Bitterfittan (ni får ge mothugg här :-) men enligt min synpunkt har Helena von Zweighbergk skapat så oerhört mycket mer. Här är det ingen som får skulden. Det är inte mannen, det är inte kvinnan, självfallet inte barnen. De har problem, så enkelt är det. Inte minst av allt belyses barnens situation. Det är så tydligt vilka roller som bildas hos
dem när föräldrarna har problem. Båda flyr ifrån relationen när det blir svårt, var och en på sitt vis.

Dessutom är det ju så klassiskt att utnyttja vulkanens symbolik. Allt eftersom veckan går närmar sig utflykten till vulkanen (som de har pratat om i evigheter), allt djupare tätnar konflikterna för att slutligen rinna över.

5 kommentarer:

EVA AGNES sa...

Tack för boktipset. Jag tar till mig allt eftersom jag är en stor bokmal.
Kramar och ha en skön helg.
Eva Agnes på lånad dator.

Ingela sa...

Intressant att läsa om dina tankar eftersom jag inte var så imponerad. Jag hade väntat mig mer av von Zweigbergk faktiskt.

Men relationsromaner väcker mycket tankar och känslor och är därför utmärkta att diskutera i bokcirklar.

"Bitterfitta"-diskussionen på Bokcirklar.se var mycket intressant. Lär mer där om du vill!

Trevlig helg!
Ingela

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Ingela: Kul tips! Var inne och läste cirkeln. Hade en förutfattad mening att alla skulle vara "frälsta" efter att ha läst Bitterfittan, men så var det ju tack och lov inte! Härlig diskussion det blev av den! Jag är en av dem som nog mest tyckte synd om huvudpersonen, men det vågar man ju knappt säga högt :-) Önskar dig en riktigt trevlig helg tillbaka!

Guldkant På Livet sa...

Ville bara önskar bloggvärldens stora boktipsare en riktigt skön helg! : ) Mari.

Anna sa...

Jag ska absolut skriva upp den här boken på min lista över böcker jag ska läsa.