Svarta vykort Marcus Birro

Author: Amoroso / Etiketter: ,


"Ni har fått två sena missfall" säger läkaren. "Vi har förlorat två barn" upplever Marcus och hans fru. En öppenhjärtlig skildring om hur det är att vänta barn, och att förlora dem. Om hur sjukvårdens bemötande kan upplevas under den sorg det innefattar att få missfall.

Samtidigt aktualiseras frågan; när blir ett barn egentligen ett barn? För mig som uteslutande tänker i känslomässiga banor är barnet ett barn så fort föräldrarna vet att de är med barn. Så tycker förstås långt ifrån alla. Boken har ju även blivit teater i form av pjäsen "Svarta Vykort - En läkares försvarstal" , läs mer i artikel i NT. Det märks att detta ämne väcker heta känslor, inte minst genom diskussionerna inne på Marcus Birros blogg. Vad tycker du? När blir ett barn ett barn?

7 kommentarer:

Ango sa...

Den här boken ska jag definitivt läsa. Jag har själv 3 missfall i bagaget, och det handlar så mycket mer om att "bara" förlora ett embryo. i våra tankar och drömmar är det redan ett barn, ett barn med namn och en framtid. Denna dröm rycks undan i samband med ett missfall. Det spelar ingen roll att det är ett tidigt missfall. Har man aldrig haft ett missfall är det svårt att föreställa sig vad det innebär.
Det var just de här tankarna som fick mig att vilja utbilda mig till beteendevetare och för att sedan förhoppningsvis kunna arbeta som kurator inom mödra- och kvinnovård.

Kram
/Ango

Anonym sa...

Sjukvården slår ifrån sej' orkar inte ta till sej människors sorg och frustraktioner.

Kommentarer som' försök igen-ni är ju ännu unga, kan kännas föga tröstande då man åter mist ett efterlängtat barn och sörjer.

Boken verkar intressant och aktuell för många-tyvärr!! MVH Gladiatan

Amoroso sa...

Ango: Återkom gärna när du läst den, om vad du tycker.
Håller med dig, missfall är ett trauma vare sig det sker i v.5 eller v.20. Här blir väl folk oense förstås. Varför är det alltid så att sorg måste vägas? "Han var ju så gammal" eller som du Gladiatan skriver "Ni ska inte vara ledsna för ni är ju så unga"...

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag vill gärna tipsa även om Bokmanias recension av Svarta vykort.

AnnCharlott sa...

När blir ett barn ett barn? Jag tror det beror på vem som är gravid. Går du och väntar och längtar blir det säkert ett barn omgående som gravtestet visar positivt. Har du å andra sidan blivit ofrivilligt gravid tänker du kanske annorlunda. Och egentligen tycker jag inte att dessa båda tänkesätt behöver krocka med varandra.

Therese sa...

Hur går det med Nobelutmaningen? Jag håller fortfarande på med Flugornas herre, men börjar närma mig slutet. Sen är det dags för Coetzee.

Amoroso sa...

Bokmania: Ska kika in!

Ann-Charlott: Ja, där har vi ju ett annat tankeväckande tema. Rätten att ta bort ett barn. Genast kan vi ju också med denna fråga ledas in i IVF debatten; samhället bekostar att avsluta graviditeter men den sponsrar inte med samma lätthet att hjälpa par att få till en graviditet? (tänker på IVF försök där 3 försök är max) Vilken spännande bok, så mycket tankar den väcker!?

Theresan: Jag ska fullfölja den året ut men just nu är det flyttstök så Golding ligger mest och skräpar :-)Har Fritt fall hemma. Av Coetzee blir det Onåd... Vilken tänker du ta?