Samlade pjäser Sarah Kane

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Sarah Kane var en av Englands främsta dramatiker, men hängde sig vid 28 års ålder. Hennes pjäser är både råa och mörka, de flesta med tydliga våldsinfluenser.

I pjäsen Krevader (Blasted) våldtar journalisten Ian sin flickvän inne på ett hotellrum. En stund senare blir han själv ett offer för samma förnedring. En annan pjäs är Fedras kärlek (Phedras love) som handlar om känslokalla och avtrubbade Hippolyte, som likgiltigt sitter och äter skräpmat och tittar på TV. Hans är sexmissbrukare, och avverkar kvinnor på löpande band. Snart är hans styvmor förälskad i honom.

Alla som läst någon av de grekiska dramerna kommer säkert att känna igen inslag både här och var i Kanes pjäser. De är otroliga, om än något bisarra och förstås inget för den pryde! Vad har ni själva för husgudar bland moderna dramatiker?

5 kommentarer:

Bokmania sa...

Sarah Kane är ett nytt namn för mig, men ska lägga det på minnet. Mina favoriter är Václav Havel, Eugene O´Neill och Samuel Beckett.

Anonym sa...

Jag tycker verkligen att Sarah Kane verkar fascinerande som dramatiker, har lånat hennes dramatik någon gång på biblan, men inte riktigt våga läsa dem. Hennes eget slut på livet och hennes pjäser berör saker i mitt liv som jag varit med om i form av närstående som tagit livet av sig. Så det jag undrar över om hennes pjäser ger något form av hopp, eller om dom är så svarta som jag inbillat mig.

Amoroso sa...

Bokmania: Václav Havel var ny för mig, kul!

Lena: Håller med dig, hon är riktigt fascinerande. Men pjäserna är så nattsvarta (och groteska) att man verkligen kan fråga sig vad hon varit med om och vad som format henne genom livet...

Mrs. B sa...

Tennessee Williams, Lillian Hellman och David Mamet är tre amerikanska dramatiker jag gillar.

Amoroso sa...

Härligt med alla tips!! Fortsätt inspirera!!