Kreutzersonaten Lev Tolstoj

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,

I Kreutzersonaten får vi möta en man som bekänner för en främling på ett tåg om varför han mördade sin fru. Det är ett av Lev Tolstojs senare verk, vilken orsakade stora rabalder inom kyrkan som tog avstånd ifrån hans idéer.
Kreutzersonaten ska tydligen ge uttryck för väldigt annorlunda åsikter om sex och äktenskap. Varför i allsin dar vill någon förespråka total avhållsamhet inom äktenskapet och varför är 99% av alla äktenskap olyckliga?

Hoppas ni hakar på! Vi gör som tidigare; alla som vill vara med kan lämna en kommentar härunder. Läs och begrunda, skriv senare ett inlägg om vad du tyckte (antingen i kommentarerna under detta inlägget eller i din egen blogg) . Jag har fått en del förfrågningar på mailen om man måste ha en egen blogg för att få vara med, och absolut inte! Bara tyck till här under! Ju fler som läser, desto roligare, eller hur?!


6 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag hänger såklart på!
//Kerstin

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Härligt Kerstin!

Kerstin sa...

Nu har jag läst ut Kreutzersonaten!

http://designk.blogspot.com/2008/09/kreutzersonaten.html

//Kerstin

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Du är först ut Kerstin. Ska läsa den själv i helgen, sedan kommer ett inlägg med domen och din länk i täten :-)

Poppins sa...

Jag var lite sen med att läsa boken men har gjort det nu. Det gick ju snabbt när man väl började, boken är mycket kort. Vet inte riktigt vad jag tycker om den. Det som var intressant var att den tog upp äktenskapet och sexualiteten i en tid när man inte diskuterade detta. Intressant att männens och kvinnornas situation belystes, hur olika deras möjligheter var till att forma sina liv. Tolstojs religiösa grubblerier kommer ju fram också - hans funderingar om synd.

Amoroso sa...

Ja, den räknas nog till hans mörkare böcker? Det är ingen ljus bild som målas upp av äktenskapet direkt (eller relationer överhuvudtaget?)