Förvandlingen Franz Kafka

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Första boken läst i Lyrans Jorden runt resa. Lotten hamnade på Kafkas Förvandlingen, med sina berömda inledning "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt".

Vad är det som händer sedan? Det är väl just det som är speciellt med Kafka, att det inte är bestämbart. Som han sa till illustratören "Själva insekten kan inte avbildas. Den kan inte ens visas på avstånd" Den bildas hos läsaren, i vårt inre.

Förvandlingen var något av det starkaste jag någonsin läst. Gregor vaknar en dag, och inser att allt känns hemskt. Han klarar inte av den tidigare så enkla uppgiften att klä på sig och gå till arbetet. Nu är det en bedrift att ens ta sig upp ur sängen. Familjen känner inte igen honom, och alla reagerar olika på hans nya jag. Frågan är; hur ska Gregor bli bättre, må som förr? De försöker hjälpa, men sakta men säkert försvinner också hans självbestämmande.

Jag fullkomligt älskade den här novellen och kommer att rekommendera den till alla jag känner. Hamnar på listan av de böcker som "alla borde läsa". För er som tycker om den, skulle jag verkligen vilja rekommendera Charlotte Gilman Perkins novell Den gula tapeten som har likheter.

2 kommentarer:

cecber sa...

Jag tyckte också mycket om Förvandlingen och tyckte också att det var intressant att han inte fick avbildas på omslaget. Det hade varit att förstöra hela känslan med boken förstås, om man hade sett en konkret insekt framför sig. Även om han förstås är väldigt konkret i novellen. Ja, den gav många tankar!

Amoroso sa...

Det gjorde den verkligen! Perfekt bokcirkelbok, tänker jag i mitt stille sinne... Vad tycker ni andra?