Vad är en rolig bok?

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Hur definierar ni en rolig bok? Ska det var en feel good bok med ett lyckligt slut? Är en rolig bok att läsaren får en skön känsla efteråt? Eller ska huvudpersonen råka ut för dråpliga situationer eller vara så speciell att hon/han blir rolig? Vilka böcker är de första ni kommer att tänka på apropå "roliga böcker"?

Mitt bidrag till inlägget får bli Tuppen är död av Ingrid Noll. Huvudpersonen är helsjuk och vem kan motstå femtioåriga Rosemarie när hon finner passionen på nytt i sitt för övrigt så gråa liv? Det ena leder till det andra och karusellen har ingen hejd när Rosemarie bokstavligen går över lik för att fånga den hennes lycka beror på... :-) Boken är skriven liksom med en ironisk underfundig ton, som om det vore helt normalt att paketera liken över varandra för att få den man älskar.

11 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Jag brukar ju tjata om Anna Lisa Wärnlöf (Claqué) och det är just för att hon har en sådan underbar torr humor. Hon skriver om det vardagligt dråpliga på ett sätt som gör fnissigt men också tankeväckande.

Olivia sa...

Jag kommer nog mest att tänka på Terry Pratchetts böcker, de är sanslöst roliga!

AnnCharlott sa...

Det här var svårt. Jag är inte så förtjust i s.k. roliga böcker egentligen och har därför svårt att komma på någon bra titel. De där böckerna som ska vara humoristiska brukar jag oftast finna flåshurtiga. Nej jag föredrar nog böcker som får mig att gråta. I och för sig är det trevligt med en skön feel good-bok med lyckligt slut också. Men då brukar jag också gråta...

Hermia sa...

Vilken svår fråga.. tänker jag efter en stund. Verkade lätt först... Loes "Naiv Super" är rolig för mig, fast inte helt okomplicerat så. Maupins "Ett annat liv" tänker jag på som rolig eller kanske snarare överraskande på ett kul sätt. Tror inte jag läser så många roliga böcker, tyvärr. Jo: Althoffs "Hit och dit men ganska långt bort" en bok för de yngre men en rolig sådan!

britten sa...

nää roliga böcker läser man ju inte ofta ..kan inte koma på någon just nu...jag reser nu till gården med " Arvet" i väskan


kram

Swen sa...

Några förslag på roliga böcker enligt mig: Tre män i en båt - Jerome K Jerome, brittisk torr humor när den är som bäst. Många av den danske författaren Leif Panduros böcker har en galen humorton. Till slut vill jag nämna Donald E Westlake som skrev "Hjälp dom har satt mig på kåken" långt innan Björn Skifs gjorde filmen "Strul".

Lyran sa...

Jag håller med Sven om att "Tre män i en båt" är rolig, skrattade en del när jag lyssnade på den. Annars har jag allt mest roligt åt "Mamma Mu" :-)

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Full bokhylla: Googlade lite på Anna Lisa och det första jag fick upp var ett citat: "Om ditt barn ber dig om ett snöre så ge det inte en kyss. Ge det ett snöre" Förstår vad du menar med torr humor:-)Härligt!

Olivia: Det är dem om elefanterna i Skivvärlden va? Har hört många som gillar dem! De har dessutom väldigt "glada" framsidor :-) Apropå roliga böcker.

Anncharlott: Håller med dig.. De som öppet ska vara roliga träffar sällan rätt! Men någonstans måste de ju göra det eftersom de säljer bra?

Hermia: Visst ja! Erland Loe. Har bara läst Doppler, men den är ju minst sagt speciell. Det är inte alla som skaffar älgvänner när man behöver en break i vardagen. Ska kika närmare på "Hit och dit men ganska långt bort". Har du annars läst "En kos dagbok". Den sägs vara kul :-)

Britten: Inte helt fel det heller.. Kram!

Swen: Helt fantastiska tips! Nu har jag hört så många personer benämna "Tre män i en båt" som den roligaste boken, att jag nog måste läsa den.

Vilka härliga tips ni har! Fortsätt tyck till!

Laila sa...

Jag läser just nu Håkan Nessers senaste, Berättelse om herr Roos, och kommer på mig själv med att småskratta. Han har en härligt underfundig humor den mannen! Ingrid Noll däremot har en bisarr humor som jag också gillar.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Laila: Hehe, det räcker ju att läsa inledningen på baksidan.. "59- årig ekonom med pyrofil läggning" för att inse att det är en riktig fullträff :-)

kontakt sa...

Falstaff Fakir, förstås. Absurt och hejdlöst.

Sen kan faktiskt en ganska besvärlig historia som Hanna Wallstens I närheten av solen vara rolig, på grund av hur den är berättad, ett distanserat betraktande som gör det sorgliga absurt. Och Jag är väl inte sån heller, Gerd Brantenbergs lesbiska klassiker, där hon ironiserar ganska hårt. Oh, Egalias döttrar är också jätterolig förstås, eftersom den är en sådan skrattspegel.