Passionsfrukten- en bok att läsa i hängmattan..:-)

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Vilken värme vi har haft! Jag är glad att fler har hittat hit till bloggen trots värmen. Det blir förstås mycket roligare (men också lite skrämmande) att blogga när man inser att man faktiskt blir läst :-) Ni är alla varmt välkomna! Det är jätteroligt att läsa era kommentarer och kika in på era hemsidor.

Vill ni ha en bra bok att läsa i hängmattan så vill jag tipsa om Passionsfrukten! Boken är skriven av en holländsk författare vid namn Karel G. Von Loon. Den handlar om Armin, som får en son tillsammans med Monica, kvinnan han älskar. När sonen Bo bara är tre år dör Monica. Tio år senare lever Armin tillsammans med en ny kvinna, och de försöker att få barn tillsammans. Då kommer det fram att Armin hela tiden varit steril.

Han tvingas konfronteras med sitt eget förflutna när han försöker få klarhet i vem som egentligen är Bos far. Monica är på något vis navet och kärnan- och det värsta är att hon inte längre kan ställas till svars. Vad vet man egentligen om personer i ens närhet? Hur kan man förlåta och gå vidare?

Detta är en verkligt gripande bok, som är skriven på ett verkligt lättläst språk. Boken skildrar också en väldigt speciell och vacker far och son relation mellan Armin och Bo. Här kommer ett utdrag från några sidor som jag tycker är särskilt vackra, där Armin berättar för sin son om Vetandets hus.

"Förrummet i vetandets hus, är den faktiska Kunskapens rum. Där hittar du allt som du vet nu. Där bakom ligger ett mycket större rum, det Möjligas rum, med alla de saker som du kan få veta om du får leva och alltid är lika nyfiken. Bredvid förrummet och rummet låg det ett rum vars ytterväggar jag inte ritat in. Detta är Guds mörka rum. Ingen vet hur stor det rummet är. Allt ljus som man tar med sig dit in slocknar omedelbart. Enda sättet att se någonting där är att ta sig tid och vänja sig vid mörkret. Då blir man ibland, helt kort, varse saker som man inte trodde var möjliga. Det finns människor som blir så förskräckta över vad de ser där att de snabbt slår igen dörren och aldrig mer återvänder dit in. Och det finns människor som blir så beroende och sällan eller aldrig kommer ut därifrån. Guds mörka rum är det vackraste men också det farligaste rummet i huset. Vetandets hus har en stor vindsvåning. Kunskapens skräpvind kallar jag den. Där hittar du det konstigaste av alla saker. Roliga och oanvändbar saker som teorin om den platta jorden och Tio gyllene regler för Borgarflickor.Men också praktfulla och nyttiga saker som den Heliga geometrin och Filippusevangeliet. Jag ritade till ett pyttetlitet rum i en död hörna av planritningen. Detta är ett rum utan fönster, upplyst av en kal glödlampa som hänger ner från taket. Det är rummet med de saker som hade varit bäst att inte veta. Jag kallar det tortyrkammaren".

2 kommentarer:

Spets och snor sa...

Ja nu blir du faktiskt läst :-)Jag försöker att inte tänka på det när jag skriver. Tack för titten!

Mia sa...

Hei, og takk for hyggelig besøk og kommentar i bloggen min. Det er alltid koselig å oppdage nye navn og blogger. Velkommen skal du være i denne morsomme bloggverden. Jeg synes også det var litt skummelt i begynnelsen at noen faktisk besøkte bloggen min, men det er bare hyggelig alt sammen, og jeg også er sååå glad for alle kommentarene.

Takk for tipset angående koselig bok. Den skal jeg sjekke neste gang jeg er i bokhandelen.