Gilead Marilyn Robinson

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Har nyss avslutat en vacker och stillsam roman i brevform, som utspelar sig1956 i Iowa, i den lilla byn Gilead. Här bor den åldrande prästen John, som i vetskap om att han snart ska dö skriver ett långt brev till sin sjuårige son. John berättar om livet och familjens historia, eftersom han aldrig kommer att få se sin son bli vuxen. Brevet blir en gåva till sonen, så att han ska veta vem hans far var, och om sina rötter. Ett brev vi alla önskar att vi hade fått?

Ur Dan Anderssons dikt En visa i ensamhet

Author: Amoroso / Etiketter: , ,



För mig ingen tystnad i midnatten fanns,
och väl aldrig jag sovit som andra,
och de fåglar som jublat i morgonens glans
ha blott väckt mig på nytt till att vandra.


Läs hela dikten här

Flickan och ljuset Ivar Arosenius

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Tack vare er bloggare vet jag äntligen vem som är konstnären bakom min favoritbild!

Konstnären heter Ivar Arosenius och bilden heter Flickan och ljuset och är målad 1907.
Arosenius led tydligen av blödarsjuka, och var ständigt medveten om att han inte skulle leva särskilt länge. Han levde ganska hektiskt en period, med mycket kvinnor och alkohol. Sedan mötte han kärleken, vilket tycktes lugna honom. Det ser man även på motiven, i början var det mycket naket och tankar om den stora passionen.
I målningen Madonna , som är målad under senare delen av hans liv, ser vi familjen som motiv. Där avmålar han sin fru och dotter som sitter vid köksbordet hemma i den lilla lägenheten. En vanlig alldaglig vardagsbild för oss utomstående men för honom blir hon den stora Madonnan! Bilden utstrålar verkligen kärleken o trygghet. I flickan och ljuset är det dottern som är motivet, som i så många andra av hans senare illustrationer och målningar.

Generationer av barn har vuxit upp med Ivar Arosenius bilderboksillustrationer, av vilka Kattresans är den mest kända.Den handlar om en flicka som träffar en katt. Katten erbjuder skjuts på sin rygg och de ger sig ut på de mest otroliga äventyr där de får träffa på de mest olika karaktärer. Sagan slutar i stilla ro hemma i flickans mammas famn.



Astrid Lindgren har fyllt 100!

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Vi firade det hela genom att köpa hem Astrid Lindgrens jul. En samling med alla gobitarna från julen hos Barnen i Bullerbyn, Madicken, Pippi, Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan och inte minst Emil och Kajsa Kavat.
Vi har redan nu gjort upp planer för första advent, då vi på kvällen ska krypa upp i soffan och mysa till en filmkväll med glögg, pepparkakor och en god mögelost. Tända en massa ljus och bara njuta av nostalgi efter att ha pyntat adventsfint. Vad har ni som sätter guldkant på er tillvaro kring advent?

Ett dåligt år J.M Coetzee

Author: Amoroso / Etiketter: , , ,


Så här skriver Adlibris om "Ett dåligt år".
"Den gamle författaren och den sensuella Anya bor i samma hus. En dag möts de i tvättstugan. Han fängslas genast av henne, av hennes ungdom, av hennes kropp. Han vill ha henne, men inser att en sådan önskan naturligtvis är helt befängd och fullkomligt utsiktslös. För att ändå få vara i hennes närhet frågar han om hon vill hjälpa honom att renskriva texter. Motvilligt tackar hon ja. Väl medveten om hans motiv spelar hon med i hans spel. Med stigande irritation ser pojkvännen Alan på hur relationerna mellan Anya och den gamle mannen djupnar, och han tänker ut en illvillig plan."

Det mest utmärkande med Ett dåligt år, är kanske att Coetzee laborerar
med berättartekniker. På varje sida får var och en av bokens huvudkaraktärer komma till tals. Vi har den gamla mannen själv, som vi lär känna genom hans kritiska texter. Vi möter Anya och den relation som utvecklas mellan dem, och sist hennes sambo Alan som känner sig alltmer provocerad av den gamla mannen, framförallt av hans åsikter men också av det faktum att Anya dras till manenn. Om Alan kan sägas stå för sin samtids marknad och snabbhet, står den gamle mannen för en annan insikt, eller "passivitet" som Alan uttrycker det. Detta märks inte minst genom den plan som senare målas upp.

Anya kommer in som en fläkt i den gamla mannens liv med sin korta röda klänning, men tack och lov är det inte det enda hon gör. Coetzee höjer henne, gör henne till en Sonja. En vägledare in i slutet. Ett dåligt år handlar om de stora livsfrågorna; den handlar om kärlek, ensamhet,
åldrande och döden. Jag gillade den starkt! Den var tidvis så vacker att den fyllde flera sidor i den lilla svarta boken. Det är ett gott betyg, när den kommer fram :-) Den svarta boken är en liten anteckningsbok som jag använder för att skriva av stycken ur böcker och dikter som verkligen påverkat eller berört mig. Ett tips om ni inte redan har en sådan är verkligen att införskaffa en! Det är jätteroligt att se vad som berörde en under vissa tidsperioder, en motsvarighet till den annars så vanliga läsdagboken.

En liten chock Johanna Lindbäck

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Gustav tar snart studenten och har ångest över sin tråkiga personlighet och sitt händelselösa liv. En dag får klassen en vikarie i engelska, och med ens kommer livet i gungning. Samtidigt bildar han en pakt med sin tjejkompis Elin. De ska göra något oväntat – något som gör dem mindre missnöjda med sig själva och sina förutsägbara liv.
Detta är en riktig feel good bok inom ungdomsgenren, lättläst och passar både vana och ovana läsare. Johanna Lindbäck sätter verkligen tummen mitt i prick genom att ringa in ungdomens känsla av tristess- varför kan inget hända??!

Sarah Brightman

Author: Amoroso / Etiketter:


Hittade en gammal goding i min skivsamling, Sarah Brightmans Eden. Visst är det härligt att gå igenom sina skivor då och då? Lascia Ch'io Pianga lyckas alltid ge mig gåshud (lyssna gärna på ett stycke ur sången här).

Lascia Ch'io Pianga var bland annat med i Bo Widebergs film från 1995, Lust och fägring stor, med Marika Lagerkranz och Johan Wideberg i huvudrollerna som lärare och elev.













Ett annat verk som man förknippar Sarah Brightman med, är såklart Phantom of the opera, helt fantastisk musik!

Julbrev och minnen i form av julpyssel!

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Ett vackert julbrev

Igår blev jag inspirerad av en annan bloggare, som reflekterat över att vi skriver för lite handskrivna brev. Ett personligt handskrivet brev betyder så oerhört mycket att få. Detta fick mig att tänka på alla de otaliga julkort som kommer att skickas i år. För mig har julkorten tappat i kraft, god jul X önskar X. Mer betydelsefulla blev dem för mig när fotojulkorten blev populära, då fick man åtminstone en liten inblick i livet hos den man fått kortet av.

Vet ni vilket julkort som värmde mest förra julen? Det var en vän som tillsammans med sitt julkort skickade ett julbrev. En gammal sed som innebär att man berättar vad som hänt i familjen sedan förra året. Det var den allra vackraste och mest minnesvärda julhälsningen jag fått! (här kan du hitta gammaldags vykort som den på bilden)



Julbrevs- inspiration!

För de som inte förmår sitta och skriva tjugo handskrivna julbrev finns ju vår vän datorn. Vad sägs om ett skrivstilsliknande typsnitt på datorn och dessa gulnade blad från Panduro? Man kan utgå från en mall till alla, och sedan bara ändra i texten beroende på hur personlig man vill vara. Vackert och ändå personligt!




Julpyssel- Gör en egen "årskrönika"!

Julbrev har inspirerat mig till en ny form av julpyssel. I många år har jag skrivit dagbok, personliga sådana. För privat bruk. Det är en svår tanke att någon en gång kanske ska läsa dessa den dag jag inte längre finns i livet. Samtidigt vill jag gärna efterlämna minnen till barn och barnbarn! (eftersom jag själv vet hur gärna man söker dem)

Varför då inte köpa ett vackert syrafritt (som gör att papperna klarar sig år efter år) scrapbookalbum, och dekorera en sida om året med sitt vackra julbrev. Det tar inte lång tid, men minnena varar för alltid! Det blir en bok som man alltid kan ha framme (till skillnad från sina personliga dagböcker).

Det blir lite av en "årskrönika" och inte tar det lång tid att göra flera stycken, så att var och en av barnen, barnbarnen etc, kan få sitt exemplar. Ingenting hade gjort mig lyckligare än att ha sådana minnen från de som inte längre finns kvar i livet!


Julpyssel- Minnesbok

Tillsammans med övriga julklappar är det fint att skapa en egen minnesbok. Det är en bok som man dekorerar efter tycke och smak, och som innehåller frågor av alla dess slag. Var man växte upp, minnen av sina föräldrar, vilken utbildning man haft, var man jobbat, drömmar m.m. Allt det som är fint att föreviga. Denna bok ger man som julklapp till någon man tycker om, med en önskan att få tillbaka den som julklapp året därpå (ifylld då förstås).

Gässen flytta Dan Andersson

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


När de gamla såren heta tära,
när din kind är vätt av ensamhetens gråt,
när att leva är att stenar bära
och din sång är sorg som vilsna tranors låt,
gå och drick en fläkt av höstens vindar,
se med mig mot bleka, blåa skyn!
Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn!


Dikten kommer ifrån Runeberg,
bilden är hämtad här

Violinisten Mats Ahlstedt

Author: Amoroso / Etiketter: , ,


Jag har kommit in en period när jag läser väldigt mycket. Ibland vill man koppla av med en bra deckarförfattare, och då har jag upptäckt att jag mest läser kvinnliga sådana. Då dök jag på Mats Ahlstedt med "Violinisten" och blev helt fast! Jag sträckläste den från början till slut och har redan gett mig på de andra böckerna som han har skrivit....

Boken handlar om en liten flicka som hittas mördad på Marstrand. Samtidigt står violinisten Beatrice i centrum. Hon känner sig plötsligt alltmer förföljd. Omgivningen tror att hon är sjuk, stundtals tvivlar hon själv men någonstans inom sig känner hon ändå att hon är hotad till livet... Författaren har en otrolig förmåga att sluka en!

Svampkungens son Marie Hermanson

Author: Amoroso / Etiketter: ,


Jag tycker såååå mkt om Marie Hermanson för att hon lyckas införa magi i sina historier utan att förlora förankringen till verkligheten. Vi får i boken följa sonen till den kända svampkungen, kvinnornas stora förförare. Sonen får ständigt stå i skuggan av sin far. Men vad händer när de blir förälskade i samma kvinna? Madeleine förändrar för alltid förhållandet mellan far och son. Ett relationsdrama ut i fingerspetsarna!

Relationen speglas ständigt av magin, såsom sonen står emellan de stora elementen - skogen och havet.

Jag har de sista åren kommit att älska Marie Hermansons sätt att skriva, och måste läsa om hennes allra tidigaste böcker för att se om magin har funnits där hela tiden!

Sideways

Author: Amoroso / Etiketter:

Sideways är en film jag kan se om och om igen, gärna tillsammans med goda vänner. Vi brukar bunkra upp med olika sorters vin och en massa goda tillbehör. Den här filmen går knappt att se utan att samtidigt ha vinprovning!

Filmen handlar om två misslyckade (mänskliga?) själar, en misslyckad författare och en avdankad skådespelare, som ger sig ut på en resa genom olika vindistrikt i Kalifornien. Ganska humoristisk, men också mycket allvar genom skratten. Feel good film på högsta nivå med många vackra stämningar.

Som när Maya beskriver vinet och livet

"I like to think about what was going on the year the grapes were growing; how the sun was shining; if it rained. I like to think about all the people who tended and picked the grapes. And if it's an old wine, how many of them must be dead by now. I like how wine continues to evolve, like if I opened a bottle of wine today it would taste different than if I'd opened it on any other day, because a bottle of wine is actually alive. And it's constantly evolving and gaining
complexity."
Bilderna och citatet är hämtat från Imdb, här finns flera citat ifrån
filmen!